INTERVIU: GENERAL HOTEL GROUP, FONDATOR AL CLUBULUI DE AFACERI NATO SIBIU, A FOST SI RAMANE ALATURI DE AUTORITATILE STATULUI IN LUPTA CU PANDEMIA

0
1874
ramada-sibiu

Daca acum cateva luni, proprietarul General Hotel Group, D-nul Oprea Carabulea, CEO la  RAMADA SIBIU, a oferit un prim interviu in exclusivitate pentru caravanaurbana.ro, astazi ne propunem sa dezbatem rolul societatii civile in “epoca COVID-19” si, totodata, importanta Clubului de Afaceri NATO Sibiu in contextul operationalizarii Comandamentului Multinational NATO de la Sibiu . Mentionam ca, RAMADA SIBIU este PRIMUL HOTEL ACREDITAT NATO, care in contextul pandemiei de COVID-19, a oferit suport autoritatilor publice locale pentru cazarea persoanelor sosite din zona de risc.

Caravanaurbana.ro: General Hotel Group/RAMADA Sibiu a demarat o campanie de sustinere a comunitatii sibiene in baza recomandarilor emise de autoritati si a oferit suport institutiilor publice pentru cazarea persoanelor sosite din zona de risc, pe toata durata starii de urgenta, in context COVID-19. Cum a decurs colaborarea D-voastra cu autoritatile statului si ce ne puteti spune despre aceasta experienta unica?

Oprea Carabulea: In primul rand, doresc să adresez mulțumiri cadrelor medicale pentru toate eforturile depuse și profesionalismului de care au dat dovadă reușind să vindece un număr mare de pacienți, tuturor autorităților implicate pentru sprijinul și buna colaborare în gestionarea pandemiei la nivelul județului nostru și nu în ultimul rând instituțiilor din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională pentru modul exemplar în care și-au desfășurat activitatea.

Intr-adevar, General Hotel Group/Ramada Sibiu a fost alaturi de autoritatile statului in lupta cu pandemia pe toata durata starii de urgenta, urmand sa ramanem in continuare parteneri de nadejde in spirit de solidaritate si supravietuire, pentru ca doar impreuna suntem mai puternici si putem depasi orice obstacol!

Aceasta colaborare a reprezentat o experienta unica pentru noi, avand in vedere ca am exersat pentru prima data intr-ajutorarea in spirit colectiv de supravietuire in fata unui inamic invizibil – COVID 19, care a implicat responsabilitate colectiva, parteneriat public-privat-cetatean, mobilizare intersectoriala si  dialog social.

Caravanaurbana.ro: Este pregatit Hotelul RAMADA Sibiu din perspectiva masurilor sanitare in contextul reluarii turismului in Romania ? Ce parere aveti despre deciziile luate de celelalte state in ceea ce priveste reluarea turismului international prin respectarea anumitor masuri de securitate sanitara?Aveti recomandari pentru autoritatile statului roman in acest sens?

Oprea Carabulea:Cu siguranta, hotelul RAMADA Sibiu va lua  toate măsurile de siguranță și de precauție necesare pentru a le oferi turistilor nostri incredere si, totodata, șansa de a se bucura de cele mai sigure conditii hoteliere. Consideram ca, deciziile luate de celelalte state, in materie de securitate si siguranta sanitara, vor face, cel mai probabil, si obiectul  protocoalelor noastre, care vor fi in acord cu deciziile autoritatilor din Romania.

Recomandarile noastre pentru autoritatile statului roman fac referire la bunastarea sociala post pandemie, siguranta turistului si rezilienta sectorului hotelier prin gandirea unor mecanisme de gestionare eficienta a pandemiei si, totodata, definirea unor politicii si strategii apte sa salveze locurile de munca si, de asemenea, sa fie orientate catre “relansarea” industriei hoteliere din Romania, avand in vedere ca,  turismul a fost unul dintre cele mai afectate domenii de pandemia de coronavirus, hotelurile, barurile și restaurantele fiind printre primele închise de autorități atât în România, cât și în lume ca măsură pentru a evita răspândirea noului coronavirus.  

Caravanaurbana.ro: Recent, Parlamentul Romaniei a aprobat înfiinţarea Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est de la Sibiu sub denumirea Headquarters Multinational Corps South-East (HQ MNC-SE). Cum se va pozitiona General Hotel Group/RAMADA Sibiu odata cu operationalizarea Comandamentului la Sibiu?

Oprea Carabulea: Va reamintim ca, RAMADA SIBIU este primul hotel acreditat NATO si reprezinta o mare onoare si responsabilitate, in acelasi timp, pentru  General Hotel Group, urmand sa initiem o serie de proiecte strategice in aceasta directie, odata cu operationalizarea Comandamentului NATO din Sibiu.  Prin urmare, aprobarea infiintarii Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est de la Sibiu creeaza oportunitatea de a oferi serviciile noastre hoteliere inclusiv sectorului militar, ceea ce implica si mai multa responsabilitate si inovare din partea noastra, avand in vedere ca va trebui sa invatam sa reconsideram serviciile noastre din perspectiva raportului military-business-civic. In acest sens, experienta castigata in perioada colaborarii nostre cu autoritatile statului, din perioada starii de urgenta COVID-19, ne-a ajutat foarte mult din perspectiva asimilarii procedurilor elementare de colaborare tactica si operationala cu instituțiile din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională. Deci, consideram ca am trecut testul interoperabilitatii public-privat-cetatean, fiind  pregatiti, de ce nu, pentru etapa “militara urbana (NATO URBAN: SIBIU  – PRIMUL ORAS NATO), avand in vedere ca Mun Sibiu este gazda a primului si singurului Comandament NATO de 3 stele din S-E Europei .

Caravanaurbana.ro: General Hotel Group/RAMADA Sibiu se numara printre fondatorii Clubului de Afaceri NATO din Sibiu, proiect promovat in cadrul campaniei #YouAreNATO, ca parte a viziunii strategice NATO URBAN. Ce presupune agenda Clubului si care este feedback-ul comunitatii de afaceri sibiene fata de aceasta organizatie civila cu implicatii militare?

Oprea Carabulea: Clubul de Afaceri NATO Sibiu isi regaseste sustenabilitatea mai mult ca oricand in contextul in care s-a aprobat recent înfiinţarea Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est de la Sibiu. Prin urmare, ne propunem sa sustinem, in viitorul apropiat, inclusiv sectorul stiintific, adica cercetarea si inovarea in lupta cu pandemia, Clubul de Afaceri NATO Sibiu urmand sa se implice activ in dezvoltarea durabila a comunitatii sibiene prin acordarea de suport pentru bunastarea sociala si ajutor in spirit colectiv de intr-ajutorare in situatii de urgenta sau criza, asa cum s-a dovedit in cazul pandemiei de coronavirus, prin colaborare in semn de solidaritate intre Ramada Sibiu si institutiile publice de resort. 

De asemenea, Clubul de Afaceri NATO Sibiu, organizatie non-profit, urmeaza sa se interconecteze in retea interurbana cu celelate Cluburi de Afaceri NATO, aflate in curs de infiintare la nivel national. Consideram ca, doar actionand si construind “in retea urbana” vom putea gestiona eficient provocarile viitorului, si aici fac referire la consolidarea relatiilor intre mediul de afaceri si dimensiunea militara, la care se adauga interconectarea cu societatea civila, mediul universitar-academic si administratia publica locala, toate interconectandu-se in vederea asigurarii securitatii si rezilientei urbane, ceea ce noi numim mai simplu siguranta cetateanului sau bunastarea sociala in cadrul raportului STAT-SOCIETATE-CETATEAN.