Sub coordonarea Exim Banca Românească, ALRO a prelungit cu încă trei ani facilitatea de credit sindicalizată în valoare de 150 de milioane USD

0
121
Exim Banca Românească
  • Facilitatea de credit oferă stabilitate Companiei în următoarea perioadă de trei ani
  • Din sindicatul băncilor fac parte Exim Banca Românească, Banca Comercială Română, OTP Bank România, CEC Bank, UniCredit Bank, Alpha Bank România și Banca Transilvania
  • Zamfirescu, Racoți, Vasile & Partners și Simmons & Simmons au oferit consultanță juridică pentru ALRO, în timp ce Nestor, Nestor, Diculescu, Kingston, Petersen și White & Case au consiliat sindicatul băncilor

Slatina, 13 decembrie 2023 – Exim Banca Românească a coordonat prelungirea, până în anul 2026, a facilității de credit pentru capital de lucru în valoare de 150 de milioane USD pentru ALRO S.A. (BVB: ALR, “Compania” sau “ALRO”), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa, după capacitatea de producție.

Sindicatul băncilor, format din Exim Banca Românească, BCR, OTP Bank România, CEC Bank, UniCredit Bank, Alpha Bank România și Banca Transilvania, a fost consiliat juridic de Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen și White & Case, în timp ce ALRO a fost consiliat juridic de Simmons & Simmons și Zamfirescu Racoți Vasile & Partners.

“ALRO a continuat să activeze într-un mediu economic foarte provocator, caracterizat prin costuri ridicate de producție și o cerere mai mică pentru unele produse din aluminiu. Cu toate acestea, am profitat de poziția noastră puternică pe piața produselor din aluminiu cu valoare adăugată mare și foarte mare, ne-am concentrat pe creșterea eficienței operațiunilor noastre și pe reducerea costurilor și am reușit să ne menținem poziția la nivel internațional”,a declarat Marian NĂSTASE, Președintele Consiliului de Administrație, ALRO.

“Prelungirea facilității de credit, sub coordonarea Exim Banca Românească și cu un sindicat de instituții financiare puternice, vine ca o confirmare a faptului că programul de dezvoltare pe termen lung al ALRO poate susține continuitatea afacerii și poziția noastră la nivel internațional. Dorim să ne exprimăm recunoștința față de echipele implicate în procesul de negociere, Exim Banca Românească, sindicatul băncilor și casele de avocatură care au reprezentat toate părțile”, a adăugat Genoveva NĂSTASE, Director Financiar, ALRO.

În ultimii 20 de ani, Grupul ALRO a investit peste 885 de milioane de dolari în tehnologie de ultimă generație, în creșterea eficienței operaționale și în programele de protecție a mediului. Aceste investiții au dus la diversificarea portofoliului de produse, cu accent pe aluminiu cu valoare adăugată mare și foarte mare și la reducerea amprenetei ecologice la nivelul întregului Grup.

Exim Banca Românească

Exim Banca Românească este o bancă universală 100%românească, aflată în top 10 cele mai mari instituţii de credit după active. Banca oferă clienților săi, persoane fizice și juridice, o gamă largă de produse și servicii de calitate, adaptate nevoilor acestora. Exim Banca Românească operează o rețea națională de distribuție de 83 de sucursale și 26 de Centre de Afaceri, acestea din urma fiind dedicate exclusiv companiilor, rețea care îi permite să fie aproape de clientela de retail și corporate și să implementeze diverse programe de dezvoltare românești și europene. În plus, pentru că acționează ca agent al statului pe piața de garanții și asigurări, Exim Banca Românească este unul dintre instrumentele prin care fondurile publice, puse la dispoziție de statul român, susțin dezvoltarea durabilă a economiei. Pentru detalii: www.eximbank.ro.

Grupul ALRO

Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: ALRO S.A. – producătorul de aluminiu, Alum S.A. – producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. – societatea de extracție a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. – producător de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding și de management, Global Aluminium Ltd. – societate de tip holding  și Bauxite Marketing Ltd – marketing, Vimetco Trading – vânzări de aluminiu. Având această structură, Grupul a creat un lanț de producție integrat, asigurând materiile prime pentru ALRO.


ALRO
ALRO este o subsidiară a Vimetco PLC (Republica Cipru), un producător global de aluminiu primar și prelucrat integrat vertical. Structura acționarilor ALRO este: Vimetco PLC (54,19%), Pavăl Holding (23,21%), Fondul Proprietatea (10,21%) și alții (12,39%).

În funcție de capacitate, ALRO este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați vertical din Europa, având o capacitate de producție instalată de 265.000 tpa de aluminiu electrolitic, o capacitate de reciclare deseuri aluminiu care va ajunge la 100.000 tpa pana la finalul anului 2023, rezultand o productie de metal lichid reciclat de 94.000 tpa.  Capacitatea Turnatoriei de aluminiu este de 315.000 tpa precum și facilități de procesare de 140.000 tpa, in aluminiu laminat la cald și la rece și divizia de extruziune.

Principalele piețe de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeană, dar Compania are exporturi și în SUA și Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calității și are certificatele NADCAP și EN 9100 pentru unitățile de producție pentru industria aerospațială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), cât și standardele internaționale pentru produsele laminate plate.


Începând cu anul 2020, ALRO și Vimetco Extrusion sunt membre ale ASI (Aluminium Stewardship Initiative), o asociație internațională care contribuie la îmbunătățirea durabilității în sectorul global al aluminiului. În ianuarie 2023, ALRO a obținut prima certificare ASI Performance Standard V3 (Versiunea a 3-a) din Europa