REȚEAUA ECONOMICĂ A REGIUNILOR CELOR TREI MĂRI

0
530
REȚEAUA ECONOMICĂ A REGIUNILOR CELOR TREI MĂRI

           INTRODUCERE

Ocazia oferita de gazduirea de catre Romania a Summitului dedicat Initiativei celor 3 Mari la Bucuresti in 6-7 Septembrie a.c. reprezinta o deosebita oportunitate pentru cat mai multe regiuni (judete) din Romania sa devina membre in cadrul Retelei Economice a Regiunilor celor 3 Mari

Prin Carta semnata, membrii retelei regiunilor si-au setat ca obiective: diminuarea decalajelor de infrastructura din Europa Centrala si de Est in raport cu Europa de Vest; construirea cooperarii interregionale, care constituie componenta de autoguvernare si administratie locala a Initiativei celor Trei Mari; impuls esential de dezvoltare pentru guvernele locale si regionale datorita cooperarii si stabilirii de conexiuni permanente in domeniul infrastructurii, transporturilor, digitalizarii si inovatiilor; un instrument pentru o utilizare mai eficienta a fondurilor UE, a fondurilor nationale si a Fondului de investitii pentru Initiativa Trei Mari; participarea la un proces dinamic de redresare economica si dezvoltare a infrastructurii care leaga regiunile Trei Mari

Inițiativa celor Trei Mări (I3M) este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, care reunește cele 12 state membre ale UE aflate între mările Adriatică, Baltică și Neagră (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia). Inițiativa are ca obiectiv creșterea convergenței și a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite zone și state membre ale UE, prin creșterea interconectivității în regiune, în domeniile energiei, transporturilor și celui digital. Principiile de bază ale Inițiativei celor Trei Mări sunt: promovarea dezvoltării economice, creșterea coeziunii la nivel european și consolidarea legăturilor transatlantice.

Summit-ul celor Trei Mări organizat de România (17-18 septembrie 2018) a avut drept obiectiv obținerea de progrese privind interconectivitatea în domeniile transporturilor, energiei și digital. Unul din principalele rezultate ale Summit-ului a fost promovarea unei liste de proiecte prioritare de interconectare la nivel regional.

Forumul de afaceri al Summit-ului de la București din 2018 a inclus o dimensiune privind posibilitățile de implicare a mediului de afaceri în implementarea proiectelor I3M andosate de statele participante cu prilejul Summit-ului de la București. Evenimentul a reunit peste 600 participanți (oficiali și reprezentanți ai mediului de afaceri) din țările participante la I3M, alte state membre ale UE, din SUA, din statele din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Georgia și Ucraina. Totodată, o parte din statele participante I3M – Croația, Republica Cehă, Letonia, Polonia, România, Slovacia – au semnat o Scrisoare de Intenție privind înființarea Fondului de Investiții al I3M.

Statul român este reprezentat în cadrul Fondului de investiții al I3M de Banca de Export-Import a României/EximBank S.A, acum sub denumirea de Exim Banca Romaneasca. La 29 mai 2019, la Luxemburg, banca de dezvoltare din Polonia (BGK) și EximBank România au semnat statutul Fondului de investiții, cu un capital de peste 500 de milioane de euro. Anunțul oficial privind constituirea Fondului de Investiții a fost făcut cu prilejul Summit-ului I3M din Slovenia din 2019 iar operaționalizarea sa deplină a fost anunțată la 27 februarie 2020. Date privind evoluțiile înregistrate la nivelul Fondului de Investiții pot fi găsite pe pagina sa web: https://3siif.eu/  https://3seas.eu/

DESPRE RETEAUA ECONOMICA A REGIUNILOR CELOR 3 MARI, IMPORTANTE OPORTUNITATI PENTRU REGIUNILE ROMANESTI CARE DEVIN MEMBRE ALE RETELEI ECONOMICE

Declaratia privind infiintarea retelei (denumita Declaratie de la Lublin) a fost semnata in cadrul Congresului Economic al Guvernului Local, Forumul de Initiativa a Regiunilor din Trei Mari din 29 iunie 2021 in prezenta presedintelui Republicii Polone Andrzej Duda de catre cele cinci voievodate poloneze: Lubelskie, Mazowieckie, Podkarpackie, Podlaskie si Świętokrzyskie, regiunile lituaniene Alytus, Marjampole si Regiunea Slovacia, Presevė, Slovacia, Panevė, Polonia. judetul maghiar Hajdú-Bihar, precum si 5 regiuni romanesti: Calarasi, Caras Severin, Dolj, Maramures si Timis. In 2022, alte cinci regiuni au depus o declaratie de aderare la retea, doua regiuni din Romania (Agentia de Dezvoltare Regionala „Centru” si judetul Hunedoara) – ca membri si trei regiuni din Ucraina (regiunile Lviv, Ternopil si Odesa) – ca membri asociati.

Forumul Regiunilor pentru Initiativa celor Trei Mari este un proiect initiat de Presedintele Republicii Polone Andrzej Duda in 2018 la Rzeszow. In perioada 29-30 iunie 2021, la Lublin a avut loc prima editie a Congresului Administratiei Locale Trei Mari si cea de-a doua editie a Forumului Regiunilor Initiativei Trei Mari. Toate editiile s-au aflat sub Patronajul de Onoare al Presedintelui Republicii Polone.

A doua editie a Congresului, alaturi de Forumul Economic, a avut loc in perioada 6-7 iunie 2022. In cadrul proiectului „Reteaua Regiunilor celor trei Mari – un instrument de cooperare intre autoritatile locale din Europa Centrala” a fost elaborat continutul Acordului si carta de oficializare a Retelei Regiunilor celor Trei Mari.  De asemenea, in cadrul proiectului este dezvoltat un site web pentru promovarea Retelei si a activitatilor intreprinse, precum si pentru a facilita comunicarea intre membri.  Membrii Retelei au posibilitatea de a avea intalniri periodice la Lublin pentru a face schimb de experienta si pentru a stabili contacte pentru implementarea de proiecte comune. Regiunile nu suporta niciun cost care rezulta din participarea la Retea.

In fata unei audiente totale de peste 1.500 persoane, in prezenta Presedintelui Polonei, Andrzej Duda si a Premierului Mateusz Morawiecki, in cadrul Congresului Economic al Initiativei celor Trei Mari, a avut loc semnarea Acordului de infiintare a unei retele a Universitatilor din cele 12 state membre, Romania fiind reprezentanta prin Universitatea clujeana ”Babes-Bolyai”, precum si constituirea oficiala a Retelei Economice a Regiunilor celor Trei Mari, fiind semnat de catre toti membrii initiatori Acordul de aderare si Statutul organizatiei, alaturi de noii membri ai retelei, intre care si Regiunea Centru prin ADR Centru. Congresul este un eveniment international care reuneste reprezentantii administratiei guvernamentale, administratia publica locala si regionala, impreuna cu reprezentanti din domeniul stiintei si ai sectoarelor de afaceri din cele 12 state membre ale Initiativei Celor Trei Mari (Austria, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia). Acestora le sunt alaturi reprezentantii partenerilor strategici (Uniunea Europeana, Statele Unite si Germania) si parteneri regionali din Europa Centrala si de Est.

Azi punem oficial bazele acestui organism puternic care ii va proteja si pe cei mai slabi. Suntem la 100 km de granita Ucrainei, iar securitatea si siguranta reprezinta principalul subiect al acestei intalniri. Trebuie sa ne concentram pe viitor, nu putem sa ne rezumam la ”aici” si ”acum”. Azi trebuie sa decidem pentru viitor, pentru dezvoltarea noastra in pace. Initiativa celor Trei Mari are un potential enorm, membrii acestei retele au o istorie comuna, iar comunitatile noastre vor sa atinga nivelul de trai al tarilor occidentale. Locuitorii din regiuni estice ale Europei vor si trebuie sa munceasca din greu pentru a avea succes. Au ambitii uriase. Acesta este atuul nostru puternic. A nu-l folosi, ar fi o greseala pentru care nu am fi iertati”, a subliniat Andrzej Duda, Presedintele Republicii Polone, in cadrul ceremoniei de deschidere a Congresului, la Lublin.

Contextul crearii acestor retele vine din provocarile constante ale procesului de dezvoltare, influentat negativ de factori cum sunt migratia, criza demografica sau transformarea tehnologica a industriei si, mai recent, pandemiile sau razboiul. Pentru a face fata acestor provocari in mod solidar, regiunile din estul Europei, care au un fond comun in deceniile traite sub opresiunea comunista, pot aduce in comun, in noile retele, cercetatori, oameni de afaceri, specialisti si politicieni, pentru a identifica solutiile adecvate si proiecte pragmatice, pentru o cat mai buna trecere prin momentele de criza.

Prin Carta semnata, membrii retelei regiunilor si-au setat ca obiective: diminuarea decalajelor de infrastructura din Europa Centrala si de Est in raport cu Europa de Vest; construirea cooperarii interregionale, care constituie componenta de autoguvernare si administratie locala a Initiativei celor Trei Mari; impuls esential de dezvoltare pentru guvernele locale si regionale datorita cooperarii si stabilirii de conexiuni permanente in domeniul infrastructurii, transporturilor, digitalizarii si inovatiilor; un instrument pentru o utilizare mai eficienta a fondurilor UE, a fondurilor nationale si a Fondului de investitii pentru Initiativa Trei Mari; participarea la un proces dinamic de redresare economica si dezvoltare a infrastructurii care leaga regiunile Trei Mari: Via Carpathia, Rail Baltica, Via Baltica, Rail-2-Sea precum si noi proiecte si anume, Rail Carpatia; promovarea antreprenoriatului, in special a intreprinderilor mici si mijlocii si a comertului international; promovarea dezvoltarii si schimbului reciproc in domeniul culturii, artei si turismului.

Aceasta Retea va fi un test important pentru noi toti, semnatarii Acordului, in calitate de regiuni care coopereaza, reprezentand state vecine. In cadrul acestei intalniri de lucru de la Lublin s-a stabilit un tel al securitatii, al sigurantei in aceasta retea. Prezenta celor mai importanti reprezentanti ai Poloniei la Congres demonstreaza cat de importanta este aceasta structura pentru consolidarea Retelei Regiunilor celor Trei Mari. Implicarea noastra, a regiunilor din Europa Centrala si de Est este vitala pentru a construi o infrastructura de transport si de aprovizionare, pentru dezvoltarea socio-economica si cresterea calitatii vietii celor peste 120 milioane cetateni care putem spune ca fac acum parte din retea. Decidentii politici si noi, expertii tehnici, ne-am asumat sa deschidem perspective de dezvoltare, sa cream cat mai multe oportunitati pentru businessuri, sa cream comunitati sigure pentru oameni, inclusiv cai de acces rapide pentru ca oamenii sa faca usor schimburi culturale si turistice. Toate acestea reprezinta prioritati si pentru Uniunea Europeana, 

Ideea si spiritul acestei initiative se extind peste granitele UE, motiv pentru care este sustinuta si aderarea Republicii Moldova si a Ucrainei la retea. Membrii retelei se vor implica si vor coopera in proiecte de dezvoltare si reconstructie, siguranta energetica, economie si cultura, infrastructura de acces atat catre Ucraina, cat si catre Moldova.  Congresul a avut mare succes si randul tinerilor prezenti in numar mare la eveniment, care au avut un panel dedicat de discutii in contextul in care Lublin este desemnata in 2023 Capitala Europeana a Tineretului. 

https://proalba.ro/regiunea-centru-a-aderat-oficial-la-reteaua-economica-a-regiunilor-celor-trei-mari%EF%BF%BC

Dr. NEACȘU STELUȚA MĂDĂLINA este Doctor in Informatii si Securitate Nationala și oferă expertiză în securitate si rezilienta urbana, politici si strategii NATO/UE, NATO URBAN, analiza de intelligence, competitive intelligence, juridic-administrativ, GDPR etc. 

D-L VICTOR AILENI, Ex-Senator al Romaniei în Comisia Militară. În portofoliul său se regăsește consultant acordată pentru baza militara de la Kogalniceanu (2007) și pentru construcția Scutului Antirachetă de la Deveselu.