INTERVIU YUGO NEUMORNI: ESTE NEVOIE DE CONCEPTUALIZAREA SI OPERATIONALIZAREA DE “VECINATATI URBANE INFORMATIONALE” PENTRU GESTIONAREA CRIZELOR URBANE, MAI ALES IN CONTEXTUL PANDEMIEI CORONAVIRUS

0
1999
YUGO NEUMORNI
YUGO NEUMORNI

Caravana Urbana a dat startul la seria de interviuri pe tema “strategii urbane”, unde reprezentanti de renume din mediul politic, universitar, militar, mediu de afaceri si, implicit, societatea civila evalueaza riscurile si amenintarile la adresa securitatii urbane.

Interviul de astazi este acordat de catre Yugo Neumorni, nume cunoscut și respectat în domeniul IT din Romania si la nivel UE. In prezent, detine multiple pozitii nationale si international: CISA, EMBA, membru si presedinte al Consiliului  Cybersecurity din cadrul Asociației Europene EuroCIO. De asemenea, este președintele CIO Council Romania, membru al BCS Elite și CIO/membru in Board-ul Urgent Cargus.

Caravana Urbana: Odată cu explozia tehnologiei, în special a tehnologiei de comunicatii care a crescut interconectivitatea în interiorul oraselor și/sau între orașe, mediul de securitate urban se reconfigureaza constant. Care sunt tendintele mai ales in perspectiva “Erei 5G”?

Yugo Neumorni: Mediul urban se caracterizeaza din ce in ce mai mult printr-un grad ridicat de complexitate si densitate, acesta fiind exprimat prin subsisteme multidimensionale, aferente fiecarei infrastructuri critice urbane: infrastructuri medicale, de transport, comunicații, educație, siguranță publică și utilitati publice, toate formând o matrice complexă de fluxuri, legături și noduri într-un subsistem urban funcțional. Fiecare dintre acestea permit transferul atat de fluxuri informationale/IT, apă, combustibil, electricitate, resurse umane si financiare, dar și transferul de bunuri si servicii pentru a menține funcționarea si bunastarea mediului urban. Nodurile îndepărtate, definite ca “vecinatati urbane informationale”, pot avea o influență semnificativă pentru un oras aflat in criza sau situatie de urgenta si, de asemenea, nodurile de infrastructură informtionala din vecinatatea imediata urbana pot ajuta sau afecta securitatea si rezilienta unei comunitati urbane. Prin urmare, in viitor sistemele funcționale de guvernare, inclusiv cele de IT/cybersecurity,  vor avea cel mai probabil propriile structuri de informatii/arhitecturi informationale, mai ales ca sistemul informațional a cunoscut cea mai semnificativă schimbare de la începutul secolului 21, odată cu explozia tehnologiei, în special a tehnologiei de comunicatii care a crescut interconectivitatea în interiorul oraselor și/sau între orașe, mai ales in perspectiva “Erei 5G”.  Acest lucru va permite schimbul rapid de concepte, date și tehnici bazate pe tehnologii inteligente între comunitatile urbane, inclusiv la nivelul infrastructurilor critice informationale.

Caravana Urbana: Care sunt provocarile la adresa securitatii si rezilientei urbane din perspectiva cybersecurity?

Yugo Neumorni: In viitor, riscurile si amenintarile la adresa securitatii si rezilientei urbane, vor include atât actori statali, cât și non-statali, inclusiv grupuri motivate din punct de vedere politic, economic, social și terorist sa afecteze siguranta si securitatea cetateanului. În timp ce multe dintre aceste amenințări există deja, evoluțiile sistemelor tehnologice/informationle și, implicit, schimbarile climatice vor complica și mai mult gestionarea stabilitatii la nivel urban. Cel mai probabil, progresele tehnologice / informationale vor permite o proliferare de capacități, cum ar fi drone, sisteme de arme fabricate 3D, IED sofisticate, arme de foc indirecte, atacuri nucleare, ceea ce determina reconsiderarea sistemelor informationle urbane si focalizarea pe siguranta cetateanului vs. securitatea datelor personale.  Orașul însuși, împreună cu infrastructurile sale critice, vor deveni o țintă potențială a acțiunilor asimetrice / hibride, necesitând asigurarea de securitate si reziliență, inclusiv la nivel de infrastructura critica IT, acest lucru putandu-se realiza doar prin transfer de cunoastere interdisciplinara si abordare intersectoriala in retea. 

Caravana Urbana: Care ar fi recomandarile dumneavoastra in materie de strategii urbane pentru infrastructura critica informationala si de comunicatii?

Yugo Neumorni: Conflictele si atacurile vor creste la nivel urban in perspectiva implementarii tehnologiei 5C, ceea ce se va traduce prin potentiale victime si nevoia cresterii resurselor pentru asigurarea securitatii si ordinii publice, inclusiv asigurarea sigurantei cetateanului. Ca atare, este esențial sa ne gandim la noi strategii de prevenire si contracarare in retea pentru a putea opera în cel mai instabil mediu fizic și uman – mediul urban. Prin urmare, este nevoie de noi doctrine prin care sistemul informational/IT ar trebui să dezvolte o noua doctrină in cadrul Aliantei NATO, utila si relevanta pentru actualul context urban, demers operational si strategic care să ofere atat proceduri, politici , dar si noi strategii de interoperabilitate si, totodata, de un nou leadership prin care sa se urmareasca: instruirea viitorilor manageri in securitatea datelor / informatiilor/IT; obținerea unui standard ocupațional, curs care să cuprindă noi informații și noțiuni integrate menite să introducă cursantul în domeniul informaţiilor strategice NATO, și, totodată,  să-i dezvolte competenţele și abilităţile de bază aferente.