INTERVIU STRATEGIC CU TRAIAN HALALAI – PRESEDINTELE EXECUTIV AL EXIMBANK ROMANIA

0
2760
TRAIAN HALALAI

CaravanaUrbana.Ro da startul la seria de interviuri pe tema strategii urbane integrate, in contextul definirii Planului National de Redresare si Rezilienta, in baza Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului de instituire a ”Mecanismului de redresare și reziliență” COM(2020) 408 final, ocazie cu care reprezentanti de renume din mediul politic, universitar, militar, mediu de afaceri si, implicit, societatea civila evalueaza riscurile si amenintarile la adresa securitatii si rezilientei urbane si, totodata, isi aduc aportul prin viziuni si obiective strategice de redresare si rezilienta economica post pandemie.

Interviul de astazi este acordat de catre Presedintele Executiv al EXIMBANK – Traian HALALAI, care este si membru in Consiliul de Administratie al EXIMBANK si Vicepreședinte al al Asociației Române a Exportatorilor –AREX.

  1. Caravanaurbana.ro: 1 Decembrie 2020 – Ziua Nationala a Romaniei – devine un moment cu o semnificatie aparte in aceste momente de grea incercare, cand suntem invitati sa fim mai uniti ca oricand, intr-un context in care provocarile converg multidimensional. Care este mesajul D-voastra pentru romani si cei care se afla acum in linia intai in lupta cu pandemia? 

Ziua de 1 Decembrie – “Ziua Nationala, ziua Marii Uniri de la 1918”- este o zi speciala pentru noi toti. Marea Unire a fost şi rămâne pagina cea mai frumoasă din istoria României prin SOLIDARITATE, LIBERTATE si SACRIFICIU in numele UNITATII. Armata României intotdeauna s-a aflat in linia intai, sacrificandu-se si facand posibil inclusiv visul Marii Uniri, devenit realitate la 1 Decembrie 1918. 

Cu acest prilej de sărbătoare, îmi exprim aprecierea și pentru rezultatele deosebite ale militarilor români si a reprezentantilor medicali in gestionarea pandemiei, unde am demonstrat ca doar impreuna, in parteneriat civil-militar-cetatean, suntem mai puternici, conform viziunii promovate de recenta Strategie Nationala de Aparare a Tarii.

Consider ca, acum mai mult ca oricand, ar trebui sa sustinem dimensiunea militara si medicala, pe cei aflati in linia intai in lupta cu acest inamic invizibil – pandemia, de aceea transmit expresia disponibilitatii noastre de a sustine demersurile Armatei Romane si a sistemului sanitar din Romania, in masura in care aceasta deruleaza proiecte sau campanii ce se inscriu in aria responsabilitatii sociale. La Multi Ani, ROMANIA!  

2. Caravanaurbana.ro: Potrivit datelor oficiale, in ultima perioada consolidarea parteneriatului dintre EXIMBANK Romania si EXIM US a atins dimensiuni strategice de securitate si rezilienta nationala si internationala, daca luam in considerare si repozitionarea Romaniei ca furnizor de securitate regional pe flancul de S/E al Europei si investitiile majore in infrastructura critica energetica, de transport si digitala din cadrul I3M, dar si militara la nivelul bazelor militare afiliate parteneriatului strategic cu SUA si NATO. Cum se prezinta aceasta cooperare la nivel interbancar, avand in vedere ca recent s-a materializat si un acord interguvernamental extins?

Eximbank Romania detine un protocol de cooperare durabil semnat cu Eximbank SUA in cadrul forurilor internationale, de la nivelul Grupurile de Lucru privind creditele la export (OECD) si garantiile de credit – ECG (Working Party on Export Credits and Credit Guarantees), dar si in cadrul Grupului de lucru international (IWG) si Berne Union, precum si parte in acordurile-cadru de coasigurare și reasigurare semnate alături de parteneriatul strategic Romania/SUA.

De asemenea, consolidarea parteneriatului s-a materializat si la nivel interguvernamental extins, in contextul semnarii la Washington, in data de 9 octombrie 2020, a Memorandumului de înțelegere (MoU) dintre Banca de Export-Import (EXIM) a Statelor Unite ale Americii și Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri din România, ocazie cu care SUA a activat o linie de finantare de aproximativ 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul energetic – inclusiv energie nucleară şi gaz natural lichefiat şi din domeniul infrastructurii – rutieră, cale ferată, depozite de gaze. 

În ceea ce priveşte componenta de finanţare, SUA îşi exprimă interesul ferm in integrarea Exim Bank Romania, US International Development Finance Corporation şi alte instituţii finanţatoare aplicabile şi disponibile din SUA care să sprijine finanţarea globală a proiectelor. 

In plus, Romania a depus eforturi semnificative si pentru întărirea conectivității dintre nordul și sudul Europei Centrale, inclusiv prin intermediul Inițiativei celor Trei Mări (I3M),  așa cum a fost subliniat in cadrul conversației telefonice, initiata in 20 noiembrie 2020 de catre ministrul român de externe – Bogdan Aurescu – catre Kimberly A. Reed, președintele Băncii de Import-Export a Statelor Unite (EXIM SUA).

Conform datelor publice oficiale, SUA au promis iniţial cel puţin 300 de milioane de euro către Fondul de investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări, reprezentând 30% din capitalul actual al acestui fond, adică 900 de milioane de euro, un capital strâns prin parteneriate între cele 12 state şi sectorul privat la nivel global, dar au fost de acord să extindă angajamentul la 1 miliard de de dolari, respectând un anunţ anterior al secretarului de stat Mike Pompeo în acest sens. 

Reamintesc faptul ca, in data de 29 mai 2019, la Luxemburg, Banca de Dezvoltare din Polonia (BGK) și EximBank România au semnat statutul Fondului de Investiții al Initiativei celor Trei Mari (FI3M), sursele de finanțare provenind in prima etapa din partea instituțiilor fondatoare, BGK și EximBank România, cu o contribuție totală de peste 500 milioane de euro. Fondul I3M va sustine si dezvoltarea competitivitatii economico-financiara la nivelul intregii Uniuni Europene, un punct de importanta strategica de pe agenda fiind oportunitățile de cooperare în industria de armament. Astfel, resursele fondului vor avea rolul de a potenta bugetele nationale si fondurile europene prezente in regiune, strategia de investitii permitand investirea in multiple proiecte aflate in stadii diferite de implementare,  ocazie cu care s-a ajuns la un acord cu privire la proiectele prioritare de interconectare – această listă incluzand un total de 48 de proiecte din două categorii (proiecte multilaterale și proiecte bilaterale și naționale cu potențial internațional) în trei subcategorii (digital, energie și transport)

3. Caravanaurbana.ro: EXIMBANK s-a aflat in prima linie in gestionarea pandemiei in perioada decretarii starii de urgenta, prin participarea la programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii – IMM INVEST ROMANIA, derulat de statul roman pentru atenuarea efectelor economice negative ale pandemiei COVID-19.Cum va continua EXIMBANK sa sustina mediul de afaceri din Romania, mai ales ca se lucreaza la Planul National de Redresare si Rezilienta, conform cerintelor Comisiei Europene?

In contextul crizei sanitare, generata la nivel global de pandemie, impactul asupra comertului international a generat consecinte pe termen mediu si lung. In acest sens, Eximbank Romania a participat la programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii – IMM INVEST ROMANIA, derulat de statul roman pentru atenuarea efectelor economice negative ale pandemiei COVID-19. Prin implicarea in acest program guvernamental, EximBank a oferit persoanelor juridice posibilitatea de a accesa finantari care sa asigure lichiditatile necesare pentru derularea activitatii curente sau pentru investitii in conditii speciale: zero comisioane aferente creditarii, zero dobanda (in urma incasarii ajutorului de stat) pe o perioada determinata de timp si cu posibilitatea prelungirii, precum si de o structura flexibila de garantare in completarea garantiei de stat.

Un alt program de sprijin din cadrul Planului de investiţii şi relansare economică este programul de facilitare a accesului la credite pentru capital de lucru şi investiţii pentru companiile mari, companiile care nu sunt IMM-uri. Astfel, prin adoptarea ordonanţei de urgenţă de modificare a Legii de organizare şi funcţionare a Eximbank, care a transformat EXIMBANK  în administrator de schemă de garantare pentru un astfel de produs, s-a creat practic cadrul legal prin care Eximbank poate să administreze această schemă de garantare pentru credite pentru investiţii şi capital de lucru pentru companii din Romania. Mai concret, sistemul este deschis întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) cu o cifră de afaceri care a depășit 20 milioane RON (aproximativ 4 milioane EUR) în 2019, precum și întreprinderilor mari. Măsurile vizează îmbunătățirea accesului la finanțare pentru aceste întreprinderi, ceea ce le va permite să își continue activitățile în timpul pandemiei de coronavirus și după aceasta.

Reamintesc faptul ca, initial Comisia Europeană a aprobat o schemă în valoare de 4 miliarde RON (aproximativ 800 milioane EUR) pentru a sprijini companiile din România afectate de pandemia de coronavirus. Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar privind ajutoarele de stat. În cadrul acestui sistem, sprijinul public a luat forma unor împrumuturi subvenționate și a unor garanții de stat pentru împrumuturi. Măsurile sunt gestionate de către ramura de dezvoltare a Băncii de Export Import a României, EximBank, care acționeaza în numele statului român și total  independent de activitățile comerciale ale Eximbank.

4. Caravanaurbana.ro: EximBank a participat la o serie de workshop-uri tematice organizate de caravanaurbana.ro – NATO URBAN FINANCIAR – in cadrul Cluburile de Afaceri NATO, ocazie cu care reprezentati EximBank  au venit cu o serie de oferte financiare pentru mediul de afaceri certificate NATO din vecinatatea bazelor militare. Care este mesajul D-voastra pentru firmele certificate NCAGE NATO in acest context incert din punct de vedere financiar?

Suntem mai mult decat banca exportatorilor, suntem banca tuturor antreprenorilor, potrivit devizei  EximBank. Pentru cea mai mare parte a intreprinzatorilor, EximBank a ramas sinonima cu banca exportatorilor, ceea ce este doar partial valabil in prezent. Segmentarea pietei si identificarea nevoilor unor noi potentiali clienti au condus in timp la revizuirea obiectului de activitate, demers prin care s-a extins considerabil zona de adresabilitate a ofertei bancii. Ca urmare, EximBank poate sprijini prin instrumentele financiare de care dispune orice tip de societate comerciala, fie ca este IMM sau companie mare, exportatoare sau nu.

Prin urmare, in contextul, in care suntem in plin proces de gasire a unor solutii si masuri de relansare economica post pandemie COVID-19, participarea EximBank  la workshop-urile NATO URBAN FINANCIAR, a avut ca  principal obiectiv prezentarea pachetelor financiare oferite de EXIMBANK inclusiv mediului de afaceri certificat NATO, antreprenori proveniti din orasele aflate in vecinatatea bazelor militare si organizati in Cluburi de Afaceri NATO, pentru ca ne dorim sa venim cu solutii financiare integrate pentru gestionarea crizei generate de pandemie.

Mentionam ca, suntem solidari inclusiv cu Planul National de Redresare si Rezilienta, mai ales ca, EXIMBANK s-a aflat in prima linie in gestionarea pandemiei, prin participarea la programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii – IMM INVEST ROMANIA, derulat de statul roman pentru atenuarea efectelor economice negative ale pandemiei COVID-19.

In plus, invitam membrii Cluburilor de Afaceri NATO sa participle la proiectele de finanțarea in cadrul I3M, avand in vedere ca Fondul I3M pentru dezvoltarea infrastructurilor transfrontaliere pe axa N-S din Europa se adreseaza investitiilor in transport, energie si digitalizare. Mai concret, mediul de afaceri certificat NCAGE poate intra nu doar pe o piață comercială NATO, ele putand sa adere inclusiv la  proiectele finantate de Fondul de investiții al Inițiativei  celor „Trei Mări” – FI3M sau alte proiecte colaterale, unde Romania este stat fondator al initiativei si furnizor de infrastructura financiara bancara prin EximBank Romania.