REALITATEA LA ZI (I) – Crizele Multiple, Simultane si Globale (CMSG) – schimba dramatic geopolitica planetara

0
1606

Introducere

Rusia are probleme strategice majore, razboiul cu Ucraina a slăbit postura globală a Rusiei și a erodat imaginea puterii pe care Putin a cultivat-o timp de două decenii. Geopolitica modernă a revenit în cadrul competițiilor multipolare ale marilor puteri din trecut, dintre care ultima a fost înaintea celui de-al Doilea Război Mondial.

Rezistența ucraineană curajoasă și competentă, întărită de asistență externă, a scos la iveală slabiciuni strategice majore ale Rusiei erodand mult puterea relativă a acesteia față de China și Statele Unite. Statele Unite vor continua să ajute Ucraina să prevaleze împotriva agresiunii ruse și să descurajeze potențialul de utilizare a armelor nucleare inițiate de Rusia. În același timp, Statele Unite si aliatii ei din NATO trebuie sa fie pregatiti pentru un colaps rapid al Rusiei sau capturarea de către China a resurselor, tehnologiilor sau drepturilor de acces la teritorii cheie rusești în schimbul susținerii regimului Putin. În acest context, există lecții cheie pentru astăzi din comportamentul Marii Britanii față de Rusia imperială și Germania imperială la începutul secolului al XX-lea.

Vom reveni in sinteza urmatoare cu detalii specific care permit concluzii majore pentru perioada care urmeaza!

ANEXA

Ministerul Informațiilor din Israel a dezvăluit luni primul raport național de estimare a informațiilor din țară.

https://www.jpost.com/israel-news/article-725248

Lumea se află într-un punct de tranziție asemănător cu a fi pe marginea unei stânci, după care o serie de crize care lovesc simultan vor reordona geopolitica planetei, locul tehnologiei, ordinea economică și o varietate de alte discipline, de la sănătate la energie, conform primei estimări de informații naționale guvernului a Israelian.

Raportul a fost publicat de Ministerul Informațiilor care a redus timpul de raportare dupa modelul celor emise în Statele Unite și alte țări occidentale.

Potrivit raportului, lumea se află în pragul unei stânci și este probabil să fie lovită de o varietate de crize care afectează toate aspectele vieții.

Recomandările unei echipe de opt experți care au scris raportul s-au adresat tuturor domeniilor critice legate de puterea și rezistența națională, inclusiv, dar mergând mult dincolo, simpla putere militară.

Aceste recomandări s-au concentrat pe promovarea alianțelor geopolitice cheie, servind drept punte geopolitică și tehnologică între țări și umplerea preventivă a eventualelor lacune în reziliența națională.

Unele dintre zonele „periculoase” discutate au fost sănătatea, energia și apa.

Ce spunea raportul despre Israel?

Raportul a recunoscut, de asemenea, o schimbare majoră în statutul Israelului, de când a evoluat de la o țară slabă din punct de vedere energetic la independent energetic, odată cu descoperirea – în ultimele decenii – de gaze naturale în zonele sale maritime de coastă.

Recomandările au fost prezentate luni într-o conferință specială, inclusiv oficiali din toate armele ramurilor de apărare și informații ale Israelului.

Fostul șef al informațiilor IDF Amos Yadlin, fostul director al Consiliului de Securitate Națională Yaakov Amidror, ministrul de informații Elazar Stern și directorul general al Ministerului Informațiilo Alex Dan, precum și unii oficiali ai serviciilor de informații străine au fost printre prezentatori.

Abordând conflictul cu Iranul, Yadlin a spus: „Iranienii simt presiunea. Ei se luptă cu un „exod de creiere” și simt că Israelul i-a înconjurat în urma Acordurilor Avraamic.”

„Ei simt că lumea îi identifică cu „băieții răi” și că nu au reușit să-și modereze imaginea”, a adăugat Yadlin.

Stern a întrebat retoric: „Suspectăm doar orizontul sau îl cercetăm astfel încât să putem contribui la modelarea lui? Aceasta este diferența dintre biroul nostru și alte birouri. Oferim informații pe termen lung”, care includ, dar depășesc problemele standard de securitate, pentru a dezvolta strategii concrete pentru viitor.

Directorul general Alex Dan a declarat că tendințele demografice sălbatice ar putea modifica modul în care țările își definesc politicile privind bunăstarea, ocuparea forței de muncă, educația și criza de sănătate.

„Statul trebuie să lucreze mai mult la întărirea rezilienței naționale”, a explicat Victor Israel, oficial al Ministerului de Informații, care a fost implicat în elaborarea raportului.

Explicând gândirea din spatele formulării raportului, Israelul a remarcat că până acum, când a existat o criză într-o arena precum mediul înconjurător, s-a acordat doar o atenție limitată, dar că astfel de procese sunt pe punctul de a trece de un punct crucial în care impactul negativ asupra societății va fi mult mai mare decât înainte.

El a spus că SUA emite un astfel de raport la fiecare patru ani și că NATO, Uniunea Europeană, Singapore și mari corporații precum RAND emit în mod regulat astfel de rapoarte și că serviciul de informații israelian a urmărit multe dintre acestea.

Înalt oficial al ministerului de informații a spus că raportul a fost o schimbare distinctă pentru departamentul său, care a privit adesea tendințele care sunt la 20 de ani, în timp ce acest raport a avut o atenție mai scurtă, cu o limită exterioară de 10 ani.

În plus, Israelul a spus că raportul a analizat îndeaproape interacțiunea reciprocă dintre diferitele tendințe, cum ar fi schimbările climatice, încrederea în instituțiile guvernamentale, sănătatea globală, lanțul de aprovizionare și recesiunile economice care ar putea avea un efect cumulativ de destabilizare.

Potrivit raportului, Israelului poate să nu fie ușor să mențină un echilibru geopolitic între relațiile pozitive cu SUA, China și Rusia, deoarece aceste puteri trec de la concurență deschisă la un conflict mai mare.

În multe privințe, așteptarea că aceste lupte tectonice vor înlocui războiul cu grupuri teroriste precum Al-Qaeda și ISIS este un dezavantaj pentru Israel. Ierusalimul a prosperat când țările din toate colțurile globului au căutat idei despre cum să combată eficient terorismul, Israelul fiind recunoscut pentru expertiza in domeniu.

La conferință a participat și o mare delegație de oficiali din domeniul apărării și diplomatici canadieni, precum și ambasadori din UE, Japonia, Australia, Coreea de Sud și alte țări europene.

Sinteza realizata de catre:

Dr. NEACȘU STELUȚA MĂDĂLINA este Doctor in Informatii si Securitate Nationala și oferă expertiză în securitate si rezilienta urbana, politici si strategii NATO/UE, NATO URBAN, analiza de intelligence, competitive intelligence, juridic-administrativ, GDPR etc.

D-L VICTOR AILENI, Ex-Senator al Romaniei în Comisia Militară. În portofoliul său se regăsește consultant acordată pentru baza militara de la Kogalniceanu (2007) și pentru construcția Scutului Antirachetă de la Deveselu