BRIEFING NOTE Sectorul hotelier – HUB MEDICAL URBAN in contextul COVID-19

0
1149
know-talk-go

Având în vedere că impactul pandemiei COVID-19 a provocat crize in lant, este important să ne gândim la noi mecanisme de interconectivitate si crearea de infrastructuri critice medicale aternative,  componenta de securitate si rezilienta medicală urbană urmand sa devina un obiectiv strategic major in contextul pandemiei.

In prezent, sistemul sanitar din Romania se confruntă cu o criza medicala majora: sunt prea mulţi pacienţi în stare critică (nu doar cazuri de Covid-19) şi sunt prea puţine locuri în secţiile de terapie intensive, puţine aparate de ventilaţie artificială, la care se adauga criza de resursa umana medicala si leadership politic medical.

Acest lucru ne obliga la reinterpretarea anumitor indicatori strategici medicali, prin urgentarea operationalizarii de infrastructuri critice medicale alternative la nivel urban, care sa se fundamenteze pe cei  5P, potrivit declaratiei presedintelui Organizatiei Mondiale de Sanatate (OMS): Preventie, Pregatire, sanatate Publica, lidership Politic si Persoane.

Prin urmare, criza asociată pandemiei de COVID-19 necesită urgent crearea de noi infrastructuri critice medicale (ex: sectorul hotelier care s-ar putea converti in infrastructura critica medicala – prin transformarea unor hoteluri in spitale urbane alternative), reacţii de ordin ştiinţific (gasirea de noi formule de vaccinuri si tratamente contra virusului) şi, mai ales, în materie de politici de sănătate (emiterea de noi proceduri in materie de securitate si rezilienta medicala / siguranta pacientului), precum şi măsuri de stabilizare macroeconomică. Solutia, privind criza medicala, ar fi extinderea infrastructurilor critice medicale prin  transformarea hotelurilor, unităţilor militare şi posibil a şcolilor în secţii de terapie intensivă şi convertirea unor fabrici în producători de aparate de ventilaţie artificială sau alte tehnologii medicale necesare in gestionarea crizei medicale.

De asemenea, ne confruntam cu insuficienta personalului medical, ceea ce necesita reactivarea de resurse medicale alternative: posibil instruirea agenţilor de poliţie şi a voluntarilor (recrutari temporare de personal), în timp ce armata să preia atribuţiile de ordine si siguranta publica.În acest sens, mizam pe dezvoltarea unei cooperări strategice la nivel national si interurban, în spirit colectiv de supraviețuire si intr-ajutorare, între sectorul medical, militar, mediul de afaceri și cetateni, parteneriat public-privat-cetatean, urmand sa construim impreuna o infrastructura medicala urbana alternativa, în contextul COVID-19 si potrivit viziunii integrate NATO URBAN MEDICAL.

Totodata, având în vedere multifuncționalitatea și interconectarea în retea( public-privat-cetatean), propunem ca noua comunitate medicala să ofere inclusiv consultanță de specialitate pentru recuperare și tratament posttraumatic prin operationlizarea, in sistem mobil, a unor Centre Comunitare de Consiliere Psihologica si Stres Posttraumatic.

In speranţa că, propunerea noastra vă este utilă și direcțiile strategice identificate de noi pot contribui la crearea unei viziuni comune și integrate de securitate si rezilienta medicala urbana, vă rugam, să acceptaţi expresia înaltei noastre consideraţii.

BRIEFING NOTE realizat de catre:

D-l Victor Aileni, Ex-Senator al Romaniei în Comisia Militară, actualmente coordonatorul departamentului de analiza si planificare strategica al firmei MabeInvest LLC SUA/Romania. În portofoliul său se regăsește consultanța acordată pentru baza militara de la Kogalniceanu (2007) și pentru construcția Scutului Antirachetă de la Deveselu.

Dr. NEACȘU STELUȚA MĂDĂLINA este Doctor in Informatii si Securitate Nationala și oferă expertiză în securitate si rezilienta urbana, politici si strategii NATO/UE, NATO URBAN, analiza de intelligence, competitive intelligence, juridic-administrativ, GDPR etc.