EximBank finanțează cu 40 mil. lei activitatea Agro Chirnogi, unul dintre cei mai mari jucători din agribusiness

0
328
agro

EximBank și holdingul agricol Agro-Chirnogi Călărași, unul dintre cei mai mari jucători din agribusiness-ul românesc, au încheiat un acord financiar în valoare de 40 de milioane de lei. Fondurile sunt destinate asigurării necesarului de lichidități pentru activitatea curentă a companiei și au fost acordate cu garanție de stat emisă în cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19, dedicată companiilor mari, care acoperă 90% din finanțare.

”Agricultura reprezintă un domeniu strategic pentru EximBank și suntem încântați că, prin acest parteneriat cu Agro-Chirnogi, putem susține agribusiness-ul mai ales în contextul actual când producătorii parcurg o perioadă dificilă determinată de efectele în cascadă generate de perioada pandemică și post-pandemică, precum și de evoluția prețurilor pentru materii prime și energie. Parteneriatele încheiate cu companii fanion ale economiei reprezintă un indicator clar al capacității noastre de a structura soluții financiare pentru orice business sustenabil, abilitate care ne și conferă statutul de finanțator favorit pentru companii”, a spus Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.

Agro-Chirnogi activează în domeniul producției și tradingului cu cereale, făcând parte din Grupul de companii Maria care este în Top 3 cele mai mari grupuri de companii de agricultură din România după suprafața de teren pe care o utilizează în producția de cereale (peste 35.000 de hectare) şi unul dintre cele mai complexe având în vedere domeniile de activitate. 

”Tot acest context economic pe care îl travesăm de la declanșarea pandemiei – care a adus un blocaj al comerțului internațional și o încetinire a activității, cu toate provocările ulterioare – creșterile cotațiilor bursiere ale cerealelor și majorarea prețurilor pentru inputuri, din cauza scumpirii materiilor prime și în special a gazelor naturale – au generat un necesar suplimentar de finanțare pentru toate companiile din agricultură. În acest context volatil, suntem bucuroși că am găsit împreună cu EximBank cea mai eficientă soluție de securizare a necesarului de lichidități pentru finanțarea activității curente astfel încât să avem mai mult confort în gestionarea noilor coordonate de cost. Odată asigurat capitalul de lucru, putem să implementăm planurile de dezvoltare pentru a face în continuare agricultură performantă, sustenabilă şi inovativă”, a spus Karine Khalil, președintele Consiliului de Administrație al Agro-Chirnogi.

Despre Agro Chirnogi

Compania a fost înființată în anul 1991, fiind fosta IAS Chirnogi, județul Călărași, iar, din 2002, face parte din grupul de companii Maria, unul dintre cele mai mari din România. Activitatea inițială a companiei a fost producția de cereale (porumb, grâu, soia, lucernă, orz, rapiţă), societatea exploatând în prezent peste 10.000 de hectare de teren agricol. De-a lungul timpului însă, business-ul a fost recalibrat și eficientizat, compania atingând maturitatea și stabilizându-se printre cei mai importanti jucători din agribusiness-ul românesc. Agro-Chirnogi, împreună cu grupul Maria, dispune în prezent de o capacitate de însilozare remarcabilă de aproximativ 600.000 MT, fapt ce a determinat dezvoltarea activității de comerț cu cereale. Totodată, compania deține și una din cele mai moderne mori din România, cu o linie de făină și una de mălai, produsele sale fiind comercializate sub brandul Măriuța. În 2021, Agro-Chirnogi și Maria Trading SRL au preluat 100% din Agrirom SRL, producător de cereale din Călărași, care exploatează 4.000 hectare. 

Despre EximBank

EximBank este o instituţie specializată ce se implică activ de 30 de ani în susţinerea şi promovarea mediului de afaceri românesc. Instrumentele sale financiare sunt dedicate exclusiv segmentului corporate și pot fi accesate în condiții avantajoase de orice tip de societate comercială, fie că este IMM sau companie mare, derulează tranzacţii internaţionale, ori se adresează pieţei interne. Companiile au la dispoziție și un portofoliu competitiv de produse de trezorerie, cash management, trade finance și factoring, ce întregesc oferta de finanțare și garantare. Totodată, pentru că acţionează ca agent al statului pe piaţa de garanţii şi asigurări, EximBank este unul dintre instrumentele prin care fondurile publice, puse la dispoziție de statul român, susțin dezvoltarea durabilă a economiei.