Spitalul Sf. Constantin din Brasov s-a alaturat comunitatii medicale certificate NATO, in contextul operationalizarii Comandamentului NATO de la Sibiu
Medicina brasoveana a făcut un pas semnificativ odată cu obținerea certificării NATO de către Spitalul Sf. Constantin, dupa modelul altor clinici si spitale private din Romania. În condițiile în care la Sibiu va fi înființat un comandament NATO, iar în “vecinatatile urbane” ale Comandamentului vor ajunge sute de militari alături de familiile lor, spitalul privat, Sf. Constantin din Brasov, a obținut certificarea NATO, un document care îi atestă capacitatea de a oferi servicii medicale la un standard înalt, inclusiv pentru sectorul militar.
Directorul General al Spitalului Sf. Constantin din Brasov, dna Camelia Șamotă, vorbeste despre ce înseamnă acreditatea NATO a unitatii medicale si, totodata, cum se va pozitiona in gestionarea medicala a pandemiei COVID-19.
1.In cursul anului 2020, Spitalul Sf Constantin din Brasov a fost acreditat NCAGE NATO, in contextul, in care la Sibiu s-a infiintat primul si singurul Comandament NATO din S-E Europei, urmand sa deveniti furnizor de servicii medicale pentru bazele militare afiliate parteneriatului strategic cu SUA/NATO. Ce reprezinta acreditarea NATO a unui spital, ce înseamnă pentru pacienți si care sunt proiectele pentru viitor pe dimensiune medicala militara in parteneriat public-privat?
Acreditarea NCAGE NATO a Spitalului Sf. Constantin ne onorează și reprezintă pentru noi o recunoaștere a standardelor ridicate de calitate pe care ni le asumăm pentru serviciile medicale oferite. Ea vine în completarea celorlaltor acreditări și distincții obținute în cei peste 9 ani de activitate (printre care distincția „Hand Hygiene Excellence Award” – Cel mai curat spital din Europa, acordată în 2013 de Organizația Mondială a Sănătății; certificarea ISO 9001 – TÜV Thüringen, ISO 14644 Cleanrooms and associated controlled environments – pentru Blocul Operator sau RENAR pentru Laborator de analize medicale).
Misiunea, viziunea și valorile asumate de Spitalul Sf. Constantin la debutul activității plasează în prim plan siguranța actului medical, eforturile noastre fiind îndreptate către asigurarea unui mediu sigur și confortabil, utilizând la capacitate maximă tehnologia înaltă, de ultimă generație, pentru diagnosticul precis și tratamentul adecvat.
Spitalul Sf. Constantin a reușit să se poziționeze în elita medicinei românești prin intervențiile chirurgicale complexe efectuate (multe din ele în premieră județeană sau chiar națională), prin echipa medicală multidisciplinară și prin recunoașterea la nivel internațional a standardelor de igienă spitalicească implementate. Ne bazăm pe o echipă medicală cu experiență, ce reunește medici din Brașov, Tg.-Mureș, Cluj-Napoca, Iași sau București, unii întorși în țară din Elveția, Franța, Germania, care au acceptat relocarea pentru a-și desfăsura activitatea în acest spital de nivel internațional, competențele echipei medicale fiind completate de aparatură de top, produsă de lideri mondiali în domeniu.
Așadar, considerăm că spitalul nostru este pregătit din toate punctele de vedere pentru diverse scenarii, putem să preluăm și să tratăm la cele mai înalte standarde cazuri aferente specialităților de care dispunem. Pe viitor, dacă situația o va impune, pe linie medicală militară, consider că am putea lua în calcul adaptarea numărului liniilor de gardă și al specialităților medicale la nevoile suplimentare impuse de acest parteneriat sau pentru cazurile de urgență și alertă, eventual construirea unui heliport în parteneriat cu NATO.
2.COVID-19 – a fost primul eveniment de biosecuritate si biosiguranta cu implicatii medicalo-militare la nivel urban, potrivit predictiilor emise anterior de caravanaurbana.ro. Cum a decurs colaborarea D-voastra cu autoritatile statului in perioada starii de urgenta/alerta COVID-19 si ce ne puteti spune despre aceasta experienta unica in materie medicala?
Într-adevăr, perioada dificilă pe care încă o traversăm a pus la încercare întregul sistem medical. Spitalul Sf. Constantin a rămas un spital non-covid, fiind pregătiți încă de la începutul pandemiei pentru a face față situației. A fost foarte important, în ceea ce privește viteza de reacție și adaptabilitatea, faptul că aveam deja implementate norme stricte de siguranță și igienă și personal bine instruit și responsabil.
Am monitorizat permanent măsurile implementate, vizând reorganizarea circuitelor, triajul epidemiologic, igienizarea și dezinfecția, echipamentele de protecție. Am evaluat situațiile apărute pe parcurs și ne-am adaptat planul măsurilor de siguranță în acord cu deciziile autorităților sanitare şi ale MAI. În cadrul laboratorului nostru am înființat un compartiment de biologie moleculară în cadrul căruia se lucrează teste RT PCR SARS-COV-2. Personalul Spitalului Sf. Constantin a fost testat și este testat periodic, rezultatele fiind negative, de asemenea se efectuează permanent testarea pacienților pre-operator. La solicitare, conform prevederilor și criteriilor legale, prelucrăm teste și pentru pacienții și personalul altor instituții medicale din zonă și pentru angajatorii care au dorit să-și testeze personalul.
Spitalul Sf. Constantin a rămas deschis pentru a-i ajuta pe pacienții ale căror tratamente şi intervenţii chirurgicale nu au putut fi amânate (pacienții oncologici în special), dar și pentru a degreva secțiile spitalelor din sistemul public de presiunea din această perioadă, înțelegând faptul că anumite probleme de sănătate nu pot fi amânate fără riscul de a se transforma ulterior în urgențe medico-chirurgicale. Pentru a veni în sprijinul comunității locale, am decis să cedăm și un ventilator unui spital care preia cazuri covid.
3.Este pregatit Spitalul Sf Constantin din Brasov din perspectiva masurilor sanitare in contextul gestionarii pandemiei? Aveti recomandari pentru comunitatea brasoveana si autoritatile statului privind mobilizarea post-pandemie in materie medicala?
Considerăm ca suntem pregătiți din toate punctele de vedere. Se mențin recomandările de triaj riguros, atât pentru personalul propriu cât și pentru pacienți, limitarea accesului aparținătorilor, programarea spațiată în timp pentru evitarea aglomerării, testarea obligatorie, cohortarea și izolarea, purtarea corectă a echipamentului adecvat fiecărei activități desfășurate, igienizarea riguroasă a spațiilor, utilizarea celor mai sigure măsuri de precauție și a celor mai moderne tehnici disponibile pentru minimizarea perioadei de internare – atât pentru confortul pacienților noștri cât și pentru limitarea riscurilor. În special pentru cazurile complexe, oncologice, diagnosticul și schemele de tratament sunt decise în echipe multidisciplinare, colaborarea între medicii cu diferite specialități, în funcție de caz, desfășurându-se în cadrul a ceea ce noi numim „conceptul onco-chirurgical”
Pentru că interacțiunile dintre oameni se vor înmulti, fiecare dintre noi vom avea o responsabilitate suplimentară și va trebui ca tot ceea ce am făcut bine până acum, să facem foarte bine în continuare.
În ceea ce privește recomandările pentru comunitatea brașoveană, cred că este foarte important să rămânem vigilenți și responsabili, să învățăm din această experiență și să ne protejăm.
4.Ce înseamna siguranța pacientului in Spitalul Sf Constantin din Brasov?
Activitatea Spitalului Sf. Constantin se desfășoară având la bază un complex de măsuri pentru siguranța pacientului, implementate pe întreg traseul acestuia în spital, de la prima interacțiune și până la vindecarea lui. În primul rând, acordăm o importanță deosebită evaluării pre-operatorii a fiecărui pacient, care ne ajută atât să prevenim infecțiile nosocomiale, cât și să oferim fiecărui caz tratamentul cel mai potrivit. Instruirea permanentă a personalului, tehnologia de vârf de care beneficiem, metodele moderne de tratament pe care le oferim, precum și respectarea și îmbunătățirea permanentă a procedurilor în toate activitățile întregesc acest set de măsuri, dovedindu-și eficiența în cei 9 ani de activitate, pentru cei peste 73.000 de pacienți internați, 350.000 de servicii în regim ambulatoriu și peste 18.000 de intervenții chirurgicale.
5.Cum ar trebui sa functioneze noua “comunitate medicala” in contextul amenintarilor de tipul COVID-19?
Consider că este din ce în ce mai evidentă nevoia de educație și monitorizare continuă a personalului medical, la toate nivelurile, în toate unitățile medicale. De asemenea, s-a dovedit odată cu această pandemie rolul crucial al SPIAAM și al medicilor epidemiologi/infecționiști în fiecare spital și clinică medicală.
6.Ce parere aveti de infiintarea Cluburilor de Afaceri NATO, unde membrii vor fi inclusiv reprezentanti ai dimensiunii medicale, potrivit viziunii startegice NATO URBAN MEDICAL?
Orice demers prin care specialiștii din varii domenii pot împărtăși propriile cunoștințe și provocări crează premisele elaborării unor proceduri unanim acceptate, cu șanse mari de implementare în toate sectoarele de activitate.