Transilvania va avea mai multe Huburi de Reziliență Medicalo-Militare, ce sunt acestea?

0
1930

În contextul în care numeroși medici, specialiști în administrație publica, doctori în științe medicale si experți NATO s-au reunit la Sibiu în aceasta săptămâna pentru a discuta despre ”Cultura de reziliență și securitate medicală urbană, în context NATO”, am luat, așadar, legătura cu initiatorii evenimentului, aceștia avand un rol major în planificarea strategica a proiectului Hub de Reziliență Medicalo-Militar Transilvănean, viitor centru medical regional și principal furnizor de securitate medicală urbană pentru București – Capitală Seismică Europeană, respectiv cu Victor Aileni, expert în politici și strategii NATO, coordonator in activități de strategii și consultanță, fondator al firmei MabeInvest LLC SUA/România, la care acesta este coordonator si care a oferit servicii de consultanță strategica militara pentru Scutul Antirachetă de la Deveselu si, totodata, cu  Mădălina Neacșu, care este Doctor in Informatii si Securitate Nationala și care oferă expertiză în securitate si rezilienta urbana, politici si strategii NATO/UE, NATO URBAN, analiza de intelligence, competitive intelligence, juridic-administrativ etc.

De ce o masa rotunda la Sibiu cu titlul ”Cultura de reziliență și securitate medicală urbană, în context NATO”?

Victor Aileni:

In contextul infiintarii la Sibiu a primului si singurului Comandament NATO de trei stele din Est-ul Europei si, totodata, pentru gestionarea eficientă a dezastrelor si catastrofelor naturale, consideram ca  liderii orasului Sibiu ar trebui să aibă în vedere, în următoarea perioadă realizarea unei Strategii de Securitate și Reziliență Medicală Urbana pentru asigurarea rezilientei urbane, unde componenta de securitate medicala urbana devine obiectiv strategic major. Sa nu uitam ca, cea mai mare criza care ameninta Romania este catastrofa seismica pe Bucuresti, avand in vedere titlul acordat Capitalei la nivel international  de “Capitala seismica europeana”, unde Sibiul alaturi de celelalte “vecinatati urbane” (Cluj, Brasov, Turda, Constanta etc) devine principal furnizor de securitate si rezilienta urbana.

Potrivit comunicatului de presa, gazda si organizatorul evenimentului este Spitalul Polisano MedLife. De ce s-a ales un spital privat pentru desfasurarea unui astfel de program cu impact NATO?

Madalina Neacsu:

În condițiile în care Spitalului Polisano MedLife i s-a atribuit recent certificatul NATO (NATO Commercial And Governmental Entity), un document care îi atestă capacitatea de a oferi servicii medicale la un standard înalt si, totodata, posibilitatea de a încheia contracte cu Ministerul Apărării Naționale, în vederea furnizării unor servicii medicale în condiții de calitate și siguranță pentru personalul care participă la misiuni NATO în Romania, am considerat ca este un bun prilej de a disemina intr-un mod integrat si cultura de afaceri militara americana.

Mentionam ca, mediul de afaceri din Sibiu si vecinătatea urbană a Comandamentului NATO și a celorlalte baze militare româno-americane vor intra pe o piață comercială nouă prin certificarea furnizorilor de produse și servicii ca agenți economici NATO la iniţiativele, proiectele sau programele internaţionale organizate de MAPN și structurile militare NATO.

Cum va functiona noua “comunitate medicala” in noua viziune de securitate si rezilienta medicala NATO?

Madalina Neacsu:

Noul proiect va avea ca obiectiv strategic nu doar intervenția medicalo-militară propriu-zisă, dar și inițierea unor noi programe și politici medicale urbane ca parte integrata a viziunii  NATO URBAN.

În acest sens, mizam pe dezvoltarea unei cooperări strategice la nivel national, în spirit colectiv de supraviețuire, între sectorul medical, militar, mediul de afaceri și cetateni, parteneriat care va disemina în mod participativ o nouă cultură de securitate medicala urbana în caz de catastrofe si dezastre naturale.

Propunerea de a se lua in considerare infiintarea la nivelul Comunitatii locale a unui Comitet pentru Securitate si Rezilienta Medicala Urbana, devine util si relevant in contextul dat?

Victor Aileni:  

Evident, noua “comunitate medicala” va functiona sub forma unui Hub de Securitate Medical Regional, in cadrul caruia va funcționa un Consiliu și un Comitet pentru Securitate si Rezilienta Medicala Urbana. Mai mult de atat, Comitetul va servi si drept Centru de Cercetare Științific Medical, în cadrul căruia echipe de cercetatori interdisciplinari vor emite publicații, articole și cărți de specialitate referitoare la aspecte de securitate si rezilienta medicala urbana. De asemenea, recomandăm crearea unui bord international multidisciplinar pentru gestionarea managementului medical integrat, mai concret construirea unui Bord Științific, din care să facă parte consultanți pe problematici de securitate medicala NATO.

Totodata, având în vedere multifuncționalitatea și interconectarea în cadrul unui consortiu public-privat, propunem ca noua “comunitate de securitate si rezilienta medicala urbana” să ofere inclusiv consultanță de specialitate pentru recuperare și tratament posttraumatic in cadrul unui Centru Comunitar NATO de Consiliere Psihologica si Stres Posttraumatic.

Este necesara definirea unor noi programe educationale in scoli pentru sensibilizarea opiniei publice si initierea in noua cultura de securitate medicala urbana?

Madalina Neacsu:

Cu siguranta, se vor propune și dezvolta noi curricule educaționale (formale/non-formale) pentru diseminarea culturii de securitate medicala urbana si, totodata, se vor initia noi programe educaționale pentru medici și asistenți medicali. În aceeași notă, se va particulariza un Ghid de Securitate Medicala Urbana , ca parte a programelor școlare, având în vedere că SCOALA devine HUB DE SECURITATE URBANA in caz de catastrofe si dezastre naturale.  De asemenea, venim cu propunerea activarii unor retele urbane a “reporterilor de vecinătate”, rețea inter-disciplinară formata din elevi si construită în baza liberului acces la informație în mod participativ. În acest context, din cadrul “comunitatii medicale urbane” vor face parte si “reporterii de vecinătate” alocati din fiecare circumscriptie școlară, ca parte a exercițiului de interoperabilitate la nivel informational.

Recent, ati initiat un eveniment similar si in Cluj, unde comunitatea medicală din Cluj-Napoca și București au dezbatut nevoia initierii unui nou standard occupational – Manager in Securitate Medicala Urbana. Ne puteti da mai multe detalii?

Victor Aileni:

În noua paradigmă a dezastrelor și catastrofelor naturale, se conturează nevoia diseminării unei noi culturi de management medical si anume MANAGEMENTUL DE SECURITATE MEDICALĂ URBANĂ, care abordeaza probleme interdisciplinare de management integrat medical prin interconectarea și interoperabilitatea a trei concepte medicale deja existente: MEDICINA DEZASTRELOR, MEDICINA MILITARĂ si MEDICINA DE URGENȚĂ.

Avand in vedere ca amenințările la adresa comunităților urbane și, implicit, a individului s-au intensificat, sectorul sanitaro-medical ca parte a infrastructurii critice urbane câștigă noi valențe și dimensiuni strategice, integrate, inovative și inteligente în noua paradigmă de securitate și reziliență urbană.  

În acest context, venim cu propunerea construirii unei noi curricule sub titlul de MANAGEMENTUL DE SECURITATE MEDICALĂ URBANĂ, curs care să cuprindă  noi informații și noțiuni integrate și pluridisciplinare menite să introducă cursantul în domeniul informaţiilor strategice de medicină militara, medicină de urgență și medicina dezastrelor și, totodată,  să-i dezvolte competenţele și abilităţile de bază aferente ocupaţiei de viitor MANAGER ÎN SECURITATE MEDICALĂ URBANĂ.

Viitorul Manager în Securitate Medicală Urbană vine in sprijinul procesului decizional medical prin gestionarea incertitudinii din sectorul sanitaro-medical în cazul amenințărilor asimetrice/hibride la adresa securității și rezilienței urbane.