ALERTA medicala de CORONAVIRUS poate veni la pachet cu o CRIZA ECONOMICĂ, posibil MAJORĂ, pentru ROMANIA si BUCURESTI!

0
2060
corona-virus

Îngrijorările privind starea economiei mondiale se amplifică pe zi ce trece in contextul declararii epidemiei de Coronavirus. Remus Borza, salvatorul Hidroelectrica, a declarat, pentru caravanaurbana.ro, care sunt indicatorii care adâncesc îngrijorarea cu privire la o iminentă criză economica, ca efect al alertei de CORONAVIRUS in Romania.

CARAVANA URBANA: Epidemia CORONAVIRUS are potenţialul de a crea perturbări severe ale economiei şi dislocări ale pieţei la nivel global, ceea ce s-ar traduce prin „criza in criza”. Care ar trebui sa fie comportamentul guvernelor în faţa acestei crize si cum ar trebui sa actioneze Romania, mai ales, in contexul instabilitatii politice actuale cu care ne confruntam?

Remus Borza: 

Globalizarea a făcut în aşa fel încât lanţurile de distribuţie să treacă prin graniţe, făcând ca economiile ţărilor să fie din ce în ce mai interconectate. Până acum, virusul deja a început să afecteze lanţurile de furnizori şi să perturbe companii la nivel global. Daca la inceput, epidemia poate paraliza din punct de vedere economic regiunea de unde a pornit, apoi după ce se răspândeşte, ea afectează comerţul intern, consumul, producţia şi mişcarea populaţiei. Insa, rezultatele arata ca virusul s-a extins deja, inclusiv, la nivel regional şi internaţional, ceea ce urmeaza sa genereze perturbari in lant la nivel de comerţ, lanţuri de distribuţie şi turism.

Daca este sa analizam pe cifre, conform unui studiu realizat de Banca Mondială, o epidemie severă ar putea duce la pierderi economice de aproape 5% din PIB-ul de la nivel mondial, ceea ce înseamnă peste 3 trilioane de dolari. Efectele CORONAVIRUSULUI s-au resimtit ieri, principalele piete bursiere ale lumii pierzand  intr-o singura zi peste 700 de miliarde de dolari. 

Bursa din Milano scădea cu peste 5,7%, cele din Frankfurt şi Paris cu peste 3,9%, iar bursa din Londra scădea cu 3,5%. Pierderi importante au fost și pe piețele din China. A fost înregistrată o scădere de aproape 1,3 la sută pe bursa din Shanghai și de 1,8 la sută la Hong Kong. In plus, Indicele Dow Jones a deschis luni în scădere cu aproape 800 de puncte, echivalentul unei scăderi de 2,7%, din cauza temerilor cu privire la răspândirea epidemiei de CORONAVIRUS. 

In cazul Romaniei, asa cum precizam intr-un interviu anul trecut, nu învățăm nimic din greșelile trecutului, le repetăm cu aceeași inconștiență.(…) Sunt foarte mulți avertizori pe care nu ar trebui sa îi ignorăm in situatia unei posibie epidemii declarate in Romania. Este nevoie, în al 12-lea ceas, să ne asumăm o reformă radicală și profundă a statului, a marilor sisteme publice. Spun de mult timp că nu mai putem aștepta, cum nici criza nu va aștepta după noi! Reforma sistemelor publice înseamnă sănătate, învățământ, administrație, – cele trei mari găuri negre ale României. Sunt sisteme mamut,  Dacă nu vom face noi acum reforma statului si a sistemului public de sanatate in contextul CORONAVIRUS, o va face criza mult mai dureros. Iar criza bate la ușă!

O pandemie de CORONAVIRUS nu va face altceva decat sa grabeasca si mai mult declansarea unei crize economice globale. Romania este total nepregatita pentru a face fata unei crize de acest gen, iar efectele sociale si economice vor fi mult mai dureroase decat cele din  2009-2010.

CARAVANA URBANA: Este pregatit leadership-ul politic din România sa gestioneze o criza pandemica la nivel urban? Cat de mult este predispus Bucurestiul, avand in vedere ca, in ultimul interviu acordat pentru caravanaurbana.ro, ati subliniat importanta gestionarii eficiente a securitatii si sigurantei bucurestenilor in contextul unei alerte de CORONAVIRUS si/sau RISC SEISMIC?

Daca este sa vorbim de securitatea si rezilienta urbana a Capitalei Bucureşti, in contextul declararii alertei de CORONAVIRUS in Romania, certitudinea “falimentului nedeclarat”, completata de criza politica, la care se adauga, si perspectiva nesiguranţei actului decizional politic, consider ca ar trebuia sa ne îngrijoreze cel mai mult. Percepţia instabilităţii economice, a insecuritatii urbane, când totul este volatil la granita, a imponderabilităţii politice, a lipsei de predictibilitate pe un orizont de timp de cel puţin 6 luni, induce o stare de nesiguranţă si insecuritate urbana, ceea ce s-ar putea traduce prin haos si criza urbana in lipsa unui management integrat de contracarare a “crizelor in criza”.

Leadership-ul politic din România si, inclusiv, la nivel de Mun. Bucuresti, cere, mai mult ca oricand, o resetare si emergeta unor profile care au un istoric in gestionarea situatiilor de urgenta si a crizelor conexe

Daca este sa vorbim de solutii post-catastrofa pandemica la nivel urban, consider ca este necesara securizarea infrastructurilor critice, astfel incat serviciile să poată fi asigurate în condiţii de necesitate (diminuate) chiar pe durata situatiei de urgenţă, inclusiv in situatia alertei de CORONAVIRUS. Pe de altă parte, sa se puna problema revenirii cât mai rapid la capacitatea initială de raspuns, la acel nivel de securitate si rezilienta urbana, prin dezvoltarea si operationalizarea unui management strategic integrat la nivel public-privat-cetatean.

CARAVANA URBANA: Cat de afectat ar putea fi mediul de afaceri din Romania, in situatia declararii unei situatii de urgenta ca efect al epidemiei de CORONAVIRUS? Cum ar trebui sa se actioneze si care ar fi implicatiile la nivel economic?

Remus Borza: 

Daca mediul de afaceri  s-a dovedit a fi “imun” la crizele politice, se pare ca o situatie de urgenta pandemica ar schimba complet scenariul. De ce spun asta? Actorii privati reactioneaza diferit la o criza politica, ramanand in  stand-by de cele mai mute ori, insa, in cazul unei crize pandemice, ei reactioneaza indiscutabil, efectul propaganda-se “in lant”, ceea ce creeaza disfunctionalitati “in retea”, adica la nivel intersistemic: clienti, furnizori, angajati, colaboratori etc. Prin urmare, nivelele la care ar trebui sa se actioneze pentru gestionarea eficienta a unei crize pandemice, la nivel comunitatii de afaceri, sunt urmatoarele: leadership, angajati, colaboratori, furnizori, client; proceduri si politici interne;  resurse de securitate; strategii de comunicare; dezvoltarea unor mecanisme de intr-ajutorare externe. Intr-un cuvant, este recomandabil operationalizarea unor celule de criza, care sa interconecteze mediul privat, institutiile publice si sectorul militar.