S-A INITIAT SI LA BRASOV INFIINTAREA UNUI CLUB DE AFACERI NATO, OCAZIE CU CARE S-A ANALIZAT NEVOIA DE OPERATIONALIZARE A CELULELOR DE CRIZA IN CONTEXTUL ALERTEI DE CORONAVIRUS IN ROMANIA

0
2884
invitatie-seminar-cultura-de-afaceri-militara-emericana

CARAVANA URBANA merge mai departe, asa cum v-am obisnuit: “Prin orasul tau, in direct de la tine!”, insa de aceasta data din Mun. Brasov.

Prin urmare,  si comunitatea brasoveana a beneficiat de workshop-ul cu titlul “Cultura de afaceri militară americană. Oportunități de afaceri pentru firmele românești cu bazele militare americane, în noua paradigmă de securitate și reziliență NATO URBAN”, unde reprezentati din mediul de afaceri au fost formati si informati cu privire la modul de operare comercial în relația cu structurile NATO pentru obținerea Certificatului Comercial NATO (NCAGE), în contextul noilor planificări internaționale de securitate și reziliență NATO URBAN. De retinut că, certificatul este eliberat de catre Biroul Naţional de Codificare, care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale – Comandamentul logistic întrunit şi are indicativul U.M. 02579 Bucureşti. 

Seminarul a oferit cadrul necesar pentru informarea agenților economici din Municipiul Brasov, privind cultura de afaceri militară americană, dar si oportunitatile prin care firmele locale pot lua la cunostinta conditiile de promovare a serviciilor si produselor proprii, precum si obtinerea Codului NATO de agent comercial (NCAGE), certificat de credibilitate internațională cu consecinte positive și pentru viitoarele parteneriate cu firmele euro-atlantice ce vor veni in România.

De asemenea, invitati cheie din administratia publica locala, mediul universitar-academic, mediul de afaceri si reprezentanti din societatea civila au dezbatut si au analizat strategii pentru asigurarea capacității de reacție imediată la nivelul NATO a comunitatilor urbane in contextul amenintarilor asimetrice si hibride, precum și pentru creșterea interoperabilității in caz de catastrofe si dezastre naturale si/sau atacuri nucleare in era post Tratat INF si in perspectiva expirarii Tratatului New START, dar și pentru gestionarea epidemiei CORONAVIRUS.

In cadrul workshop-ului, s-a considerat ca, in contextul unei pandemii de nivelul CORONAVIRUS, devine util si relevant informarea si formarea comunitatilor de afaceri in gestionarea situatiilor de urgenta declansate de un asemenea virus gripal si, totodata, in vederea dezvoltarii unor mecanisme de raspuns la crizelele adiacente, ca parte a unei strategii integrate in parteneriat public/privat. Prin urmare, nivelele la care ar trebui sa actioneze comunitatile de afaceri pentru gestionarea eficienta a unei crize pandemice sunt urmatoarele: crearea unui leadership de criza, definirea unor proceduri si politici interne de securitate in caz de pandemie, dezvoltarea si atragerea de resurse logistice suplimentare, implementarea unor strategii de comunicare alternative la nivel organizational si, nu in ultimul rand, interconectarea la resurse externe.

    Workshop-ul a fost inițiat de catre experți NATO, Victor Aileni și Dr. Madalina Neacsu, în colaborare cu reprezentanți ai mediului de afaceri din Municipiul Brasov, prin persoana Dnei Mihaela Gorgon, care urmeaza sa fie fondatoarea Clubului, potrivit careia: “Clubul de Afaceri NATO Brasov urmează a fi o platformă informală și interactivă pentru reuniuni, business networking, schimburi de opinii şi informaţii strategice în cultura de afaceri militară în contextul promovării culturii de afaceri militare NATO, prin proiecte sustenabile atât la nivel urban, național, regional, dar și global. De asemenea, Clubul de Afaceri NATO Brasov urmeaza sa colaboreze cu celelalte Cluburi deja infiintate, potrivit proiectului NATO URBAN “

Cei doi experți au mentionat că, bazele militare devin nu doar furnizoare de securitate, dar si o sursa economică importantă pentru mediul de afaceri din România, unde agenții economici  pot deveni principali furnizori de servicii și produse economice pentru comunitatea militară NATO: de la constructii, la salubritate, alimente, turism, produse si servicii farmaceutice/medicale, dar si alte servicii și produse comerciale.

Clubul vizează promovarea unui mediu propice pentru afaceri în baza certificării NATO a membrilor săi, dar și facilitarea unui dialog inter-instituțional prin cooperare public/privat între comunitatea mediului de afaceri, administrația publică locală, mediul universitar-academic și sectorul militar. Clubul este creat la inițiativa reprezentanților mediului de afaceri certificați NATO la nivel local și este susținută de membrii proeminenți ai comunităților de afaceri, reprezentanții cercurilor universitar-academice, administrațiile publice locale și sectorul militar, în contextul infiintarii primului si singurului Comandament NATO de la Sibiu, mai ales ca in vecinatatea Brasovului se regaseste si Baza Militara de la Cincu.

Club de afaceri NATO la Brasov
Club de afaceri NATO la Brasov
Club de afaceri NATO la Brasov
Club de afaceri NATO la Brasov
Club de afaceri NATO la Brasov
Club de afaceri NATO la Brasov. Victor Aileni