INTERVIU THEODORA BENEDEK: “STRATEGIA URBANA PENTRU TG. MURES INSEAMNA SANATATE, PREVENTIE SI POLITICI PUBLICE INTEGRATE”

0
1393
Theodora Benedek
Theodora Benedek

Caravana Urbana a dat startul la seria de interviuri pe tema “strategii urbane”, unde reprezentanti de renume din mediul politic, universitar, militar, mediu de afaceri si, implicit, societatea civila evalueaza riscurile si amenintarile la adresa securitatii urbane.

Interviul de astazi este acordat de catre Dr. Theodora Benedek, nume cunoscut și respectat în domeniul cardiologiei intervenționale din lume şi expert în cercetare al Comisiei Europene, programul Horizon 2020, ocupa inclusiv funcția de Șef de Secție în cadrul Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș,  ceea ce dovedeste calități profesionale unice care pot fi exploatate în sprijinul comunității locale din Târgu-Mureș.

Caravana Urbana: Recent v-ati inscrie in cursa alegerilor locale. Care ar trebui sa fie obiectivele unei strategii urbane pentru securitatea si rezilienta comunitatii din Tg. Mures?

Theodora Benedek: Tg. Mures are nevoie de echilibru și profesionalism pentru dezvoltarea de politici publice si, totodata, de o strategie integrată urbana pentru asigurarea securitatii si rezilientei urbane a Mun. Tg. Mures, astfel încât să se poata asigura siguranta târgumureșenilor.

 In calitate de expert al Comisiei Europene am evaluat mii de proiecte, finanțate cu milioane de euro, din fonduri comunitare, ceea ce ma recomanda sa sugerez si sa identific solutii integrate, inovative si inteligente  pentru comunitatea urbana din Tg. Mures.

De asemenea, consider ca devine  o necesitate construcția unui nou Spital Municipal în Târgu Mureș, care sa ofere securitate medicala mai ales in contextul dezastrelor si catastrofelor naturale, care devin o amenintare majora in noua paradigma de securitate urbana.

Caravana Urbana: Care ar fi  obiectivele strategice pentru dezvoltarea si îmbunătăţirea securităţii urbane a Municipiului Tg. Mures  ?

Securitatea urbană reprezintă o problemă de preocupare la nivelul Comisiei Europene, care vine în sprijinul statelor membre pentru a institui un cadru comun de abordare. Pentru îmbunătăţirea securităţii urbane a Municipiului Tg. Mures sunt necesare programe integrate si strategii urbane orientate pe comunitate care să promoveze abordarea de către administraţia locală a dezvoltărilor locale. Astfel de programe trebuie să se adreseze tuturor sectoarelor necesare pentru satisfacerea cerinţelor elementare ale cetăţenilor: siguranţa publică, bunăstarea socială, creşterea economică, sanatate publica, buna administrare şi ordinea publică.

In concluzie, este nevoie sa se dezvolte o sinergie între diferiţii actori care sa faciliteze transferul de idei, date şi informaţii, bunuri şi servicii pentru cresterea capacitatii de raspuns in situatie de criza. De asemenea, consider ca la acest moment realitatea ne arată că această problematică este abordată numai parţial şi sectorial, ceea ce implica initierea de parteneriate public-privat-cetăţean, pe care le sustin si pentru care ma implic pentru operationalizarea propriu-zisa.

Caravana Urbana: Ati mentionat nevoia de parteneriate integrate public-privat-cetatean. Care ar fi solutiile pentru integrarea mediului de afaceri in strategia urbana a Mun. Tg. Mures?

Asa cum mentionam si in interviurile anterioare, dezvoltarea orașului Tg. Mures trebuie să aibă loc preponderent în jurul brandului medical, reprezentativ pentru comunitatea târgumureșeană, iar medicina modernă presupune crearea de punți interdisciplinare cu mediul de afaceri printr-o serie de direcții de dezvoltare conexe. Cultura de securitate NATO poate realiza și consolida aceste punți de colaborare dezvoltate în jurul unor concepte moderne, cum ar fi cel de ”NATO Urban Medical”. Totodată, imi propun diseminarea culturii de securitate și reziliență ”NATO Urban” la nivel universitar-academic prin sustinerea si dezvoltarea unei platforme e-learning medical NATO. 

De asemenea, sustin interconectarea mediului de afaceri din Tg. Mures la resursele financiare alocate de UE si NATO, un prim pas facandu-l cu ocazia infiintarii primului Club de Afaceri NATO din Tg. Mures.