C O M U N I C A T

0
1424
sibiu primul oras nato
sibiu primul oras nato

Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, in colaborare cu experti NATO, organizează workshop-ul pe tema NATO URBAN. SIBIU – PRIMUL ORAS NATO, eveniment ce va avea loc joi, 14 noiembrie 2019, orele 10-14h.

Scopul  acestei  activități  este  diseminarea culturii de securitate NATO URBAN, in contextul in care mediul universitar-academic impreuna cu administratia publica locala, mediul de afaceri si, implicit, dimensiunea militara urmeaza a se interconecta la Comandamentulul NATO, infiintat recent la Sibiu, pozitionand Romania – furnizor de securitate regional pe flancul de Est al Europei.

Activitatea își propune sa creeze cadrul prielnic pentru schimbul de informaţii între cercetători, factorii decizionali din administraţia publică locală, reprezentanţi ai mediului de afaceri și societatea civilă,  dar  și  dezvoltarea  unei cooperării  științifice la  nivel  național  şi  internaţional  în  materie  de securitate si rezilienta urbana NATO. Acest demers este cu atât mai necesar când  riscurile  și  amenințările  asupra securității sociale şi societale s-au amplificat și s-au diversificat, mai ales,  în contextul expirării Tratatului privind forţele nucleare intermediare (INF) şi în perspectiva expirării Tratatului pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice (New START).

Manifestarea îşi propune să ofere un bun prilej pentru schimbul de idei şi de experienţe  referitoare  la  domeniul  menționat  şi  pentru  aprofundarea  unor  aspecte conexe subiectului, cum ar fi: securitatea şi rezilienţa NATO URBAN, NATO URBAN MEDICAL, NATO URBAN MARITIM, cultura de afaceri militara americana, metode de contracarare a Razboiului Hibrid in contextul NATO URBAN, comunicare si politici publice in noua paradigma de securitate NATO URBAN.

In plus, in perspectiva operationalizarii primului si singurului Comandament NATO de trei stele din Est-ul Europei,  rolul strategic al orasului Sibiu și, totodata, responsabilitatea comunitatii urbane sibiene a crescut. Prin urmare, aspecte de natura militara se vor interconecta la politicile publice locale, urmand ca administratia publica locală din Sibiu sa asigure toate instrumentele necesare pentru conturarea unor noi agende și strategii locale in noua viziune strategica NATO URBAN . SIBIUL – PRIMUL ORAS NATO, politici care sa reflecte noua dimensiune de securitate si rezilienta urbană NATO, unde componenta militara devine pentru prima data subiect de interes local in asigurarea sigurantei si securitatii cetateanului sibian

In plus, orașele devin din ce în ce mai mult țintele atacurilor militare, politice, teroriste, nucleare si ale Razboiului Hibrid, ceea ce crește probabilitatea conflictelor militare în mediul urban. Nu este vorba de “dacă”, ci mai de degrabă “când” NATO va fi implicat în operațiuni militare urbane din spectrul conflictelor: de la misiunile umanitare la cele de stabilitate și de “război urban”. Având în vedere complexitatea noilor operațiuni militare urbane, se recomandă definirea unui set nou de concepte, doctrine specifice și, totodată, diseminarea unei noi culturi de securitate NATO URBAN, toate devenind noi instrumente și măsuri administrativ-militare de  contracarare a riscurilor și amenințărilor la adresa securității și rezilienței urbane contemporane.

Evenimentul va avea loc la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, Amfiteatrul Aula Magna,  în data de 14 noiembrie 2019, orele 10-14h.

Workshop-ul NATO URBAN. SIBIU – PRIMUL ORAS NATO se  adresează  factorilor  decizionali  din  cadrul  administrațiilor publice   locale,   reprezentanților   din   mediul   privat,   societății   civile,   mediului universitar-academic, instituțiilor publice,  furnizorilor  de  utilități  vitale  (apa,  electricitate,  hrană)  etc.  mai ales, în  contextul dezastrelor și catastrofelor naturale cu impact direct asupra sigurantei si securitatii comunitatilor urbane.

AGENDĂ WORKSHOP

09:30-10:00 INREGISTRAREA PARTICIPANȚILOR

10:00-10:15 Cuvânt deschidere 

10:15-11.00  MODUL 1 RĂZBOIUL HIBRID și măsurile de contracare în noua paradigmă de securitate și reziliență NATO URBAN. Prof. Victor Aileni, Expert NATO

11:00-11:15 Coffee Break

11:15-12.00  MODUL 2 Managementul de securitate si rezilienta NATO URBAN. SIBIUL – PRIMUL ORAS NATO – prezentare concept, Dr. Madalina Neacsu, Doctor in Informatii si Securitate Nationala, Expert Securitate si Rezilienta Urbana

12:00-12:15 Coffee Break

12:00-13.00  MODUL 3 Notiuni introductive: Cultura de Afaceri Militara Americana. Facilitatile militare Americane in Romania, oportunitati de afaceri pentru firmele romanesti, Prof. Victor Aileni, Expert NATO

13:00-14:00 Sesiune de Q&A 

NOTA: Seminarul va fi sustinut de D-l Prof. Victor Aileni, expert NATO și D-na Mădălina Neacșu, Doctor în Informații și Securitate Națională/Expert în NATO URBAN

D-l Victor Aileni, Ex-Senator al Romaniei (membru in comisia militara si de ordine publica si cea de politica externa), actualmente coordonatorul departamentului de analiza si planificare strategica al firmei MabeInvest LLC  SUA/Romania; prin unul din partenerii americani, firma MabeInvest a fost invitata in mai 2006 sa viziteze baza militara Americana de la Bishkek-Kyrghizstan, cu ocazia seminariilor organizate pentru contractorii privati in vederea licitatiilor, familiarizandu-se cu proceduriile si standardele profesionale americane; In perioada 2006-2009, MabeInvest, in parteneriat cu camere de comert si primarii a organizat un set de 10 seminarii publice pentru firmele private romanesti (Mamaia, Constanta, Bucuresti, Sibiu, Valcea, Cluj, etc) in vederea familiarizarii mediului de afaceri romanesc cu procedurile de licitatie pentru baza militara de la Kogalniceanu deschisa operational in 2007. De asemenea, D-l Victor Aileni  a furnizat consultanță strategică pentru consorțiul format din KBR/US și Danya Cebus/Israel, câștigătorii licitației de construcție al Scutului Antirachetă de la Deveselu. In prezent, firma MabeInvest reprezinta grupuri economice internationale cu interese in Romania si regiunea Marii Negre.

  • NEACȘU STELUȚA MĂDĂLINA este Doctor in Informatii si Securitate Nationala si fondator al ‘Sistemului de Informatii pe Securitatea Alimentară‘ (SISA) din România, marca inregistrata la OSIM în baza certificatului de invenție Nr. 135349/13.03.2015. De asemenea, deține două titluri de master: în Studii de Securitate-Analiza Informatiilor (2014) la Facultatea de Asistență Socială și Sociologie din Bucuresti în parteneriat cu Academia Națională de Informații Mihai Viteazul si in Consultanță Agricolă la Facultatea de Ştiinte Agricole si Medicină Veterinară din București (USAMVB) 

Studiile de licență sunt in domeniul juridic-administrativ, fiind absolventă a Facultății de Drept, Universitatea Titu Maiorescu din București (2015), specializarea juridic și, de asemenea, absolventă a Facultății de Afaceri și Administrație Publică, Universitatea din București (2010), specializarea științe administrative

In prezent, este Expert in Securitate și Reziliență Urbană si consultant in politici si strategii de NATO URBAN în contextul Bucuresti – Capitală Seismică Europeană (a intermediat o serie de parteneriate strategice Romania –Israel pentru asigurarea securității și rezilienței urbane a Mun. Bucureștiul în caz de catastrofă seismică urbană etc)

Domeniile de expertiză sunt: securitate si rezilienta urbana, planificare strategica, politici si strategii NATO, NATO URBAN, analiza de intelligence, juridic-administrativ, agrointelligence/securitate agroalimentara, geopolitică, management de proiect, competitive intelligence, politici GDPR etc. 

Până in prezent a publicat un volum cu titlul “Agrointelligence. Securitatea agroalimentară – o nouă paradigmă a globalizării”(Editura Institutul European Iași, noiembrie 2015) dar și alte volume și numeroase articole în cultura de securitate.