INTERVIU – ÎN CONTEXTUL ÎNFIINȚĂRII LA SIBIU A COMANDAMENTULUI NATO, ROLUL STRATEGIC AL ORAȘULUI CLUJ, PRECUM ȘI RESPONSABILITATEA ALTOR COMUNITĂȚII URBANE DIN VECINATATEA COMANDAMENTULUI, SE VOR TRADUCE PRIN STRATEGII NATO URBAN

0
1377

• Institutul de Cercetări pentru Sustenabilitate si Managementul Dezastrelor, din cadrul Facultăţii de Știința și Ingineria Mediului, UBB Cluj, organizează vineri, 15 noiembrie 2019 conferinţa pe tema MANAGEMENTUL DEZASTRELOR ÎN NOUA PARADIGMĂ DE SECURITATE SI REZILIENŢĂ NATO URBAN. Care este scopul si obiectivul acestei activitati?

Victor Aileni:

Scopul acestei activități este dezbaterea principalelor provocări la adresa securității şi rezilienţei urbane din spațiul european și euroatlantic, în contextul riscurilor şi ameninţărilor asimetrice asupra mediului urban din România. Activitatea își propune promovarea culturii de securitate şi rezilienţă NATO URBAN in contextul dezastrelor si catastrofelor naturale, cadru prielnic pentru schimbul de informaţii între cercetători, factorii decizionali din administraţia publică locală, reprezentanţi ai mediului de afaceri și societatea civilă, dar și diseminarea rezultatelor cercetărilor stiințifice și dezvoltarea cooperării științifice de la nivel național şi internaţional în materie de management al dezastrelor.

Manifestarea îşi propune să ofere un bun prilej pentru schimbul de idei şi de experienţe referitoare la domeniul menționat şi pentru aprofundarea unor aspecte conexe subiectului, cum ar fi: securitatea şi rezilienţa infrastructurilor critice urbane, securitate medicală urbană, ecourbanismul, managementul dezastrelor, managementul riscurilor urbane, politici ecologice urbane, NATO URBAN, NATO URBAN MEDICAL etc.

Conferinţa Managementul dezastrelor în noua paradigmă de securitate şi rezilienţă NATO URBAN se adresează factorilor decizionali din cadrul administrațiilor publice locale, reprezentanților din mediul privat, societății civile, instituțiilor publice, furnizorilor de utilități vitale (apa, electricitate, hrană) etc. mai ales în contextul dezastrelor și catastrofelor naturale cu impact direct asupra sigurantei si securitatii comunitatilor urbane.

• NATO URBAN este o politica noua de securitate. Daca da, cum s-ar traduce pentru comunitatile urbane?

Madalina Neacsu:

In contextul infiintarii la Sibiu a primului si singurului Comandament NATO de trei stele din Est-ul Europei,  aspecte de natura militara urmeaza a se interconecta la politicile locale urbane. In plus, orașele devin din ce în ce mai mult țintele atacurilor militare, politice, teroriste, nucleare si ale Razboiului Hibrid, ceea ce crește probabilitatea conflictelor militare în mediul urban. Nu este vorba de “dacă”, ci mai de degrabă “când” NATO va fi implicat în operațiuni militare urbane din spectrul conflictelor: de la misiunile umanitare la cele de stabilitate și de “război urban”. Având în vedere complexitatea noilor operațiuni militare urbane, se recomandă definirea unui set nou de concepte, doctrine specifice și, totodată, diseminarea unei noi culturi de securitate NATO URBAN, toate devenind noi instrumente și măsuri administrativ-militare de  contracarare a riscurilor și amenințărilor la adresa securității și rezilienței urbane contemporane.

 In plus, studiile recente arată că viitoarele amenințări la adresa securității și rezilienței urbane vor fi de natura asimetrice și hibride, evitându-se astfel confruntarea directă, dar capabile să destabilizeze prin arme extrem de sofisticate. Prin urmare, actualul mediu urban cere o nouă gândire și o schimbare în abordarea operațională, iar solutia este noua paradigma de securitate NATO URBAN, care se traduce printr-o abordare integrata de securitate și o strânsă colaborare a tuturor actorilor guvernamentali/nonguvernamentali. Această abordare inter-instituțională poate fi participativă sau prin intermediul cooperărilor bilaterale, regionale sau internaționale, ținându-se seama de natura amenintarilor asimetrice sau hibride.

• Recent, a avut loc la Sibiu Workshop-ul “NATO Urban. Sibiul – primul oraș NATO” . De ce un astfel de eveniment la Primaria Municipiului Sibiu?

Victor Aileni:

În contextul înființării la Sibiu a primului și singurului Comandament NATO de trei stele din estul Europei, rolul strategic al orașului Sibiu precum și responsabilitatea comunității sibiene a crescut. Prin urmare, aspectele ce țin de specificul găzduirii unui astfel de Comandament urmeaza a se interconecta, cel mai probabiol, la politica urbană locală. De asemenea, Comandamentul NATO nu doar reconfigureaza paradigma de securitate a Romaniei pe flncul de Est a Europei, transformand Romania in furnizor de securitate regional, dar cere si o guvernare locală transparentă, deschisă și participativă pentru a asigura securitatea și reziliența urbană. Asadar, workshop-ul intitulat  “NATO URBAN. Sibiu- primul oraș NATO.”, care s-a organizat in data de 8 noiembrie pentru membrii Comitetului Local pentru Situații de Urgență din Sibiu, cât și pentru alți factori decizionali din Primăria Sibiu, a fost un bun prilej pentru schimbul de idei şi de experienţe  referitoare  la  domeniul  strategic menționat, dar  şi  un prilej pentru  aprofundarea  unor  aspecte conexe subiectului, cum ar fi Razboiul Hibrid si comunicare/politici publice in noua paradigma de securitate NATO URBAN.

• Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, in colaborare cu experti NATO, organizează workshop-ul pe tema NATO URBAN. SIBIU – PRIMUL ORAS NATO, eveniment ce va avea loc joi, 14 noiembrie 2019, orele 10-14h. Cui se adreseaza acest eveniment?

Madalina Neacsu:

Scopul  acestei  activități  este  diseminarea culturii de securitate NATO URBAN, in contextul in care mediul universitar-academic impreuna cu administratia publica locala, mediul de afaceri si, implicit, dimensiunea militara urmeaza a se interconecta la Comandamentulul NATO, infiintat recent la Sibiu, pozitionand Romania – furnizor de securitate regional pe flancul de Est al Europei.

Activitatea își propune sa creeze cadrul prielnic pentru schimbul de informaţii între cercetători, factorii decizionali din administraţia publică locală, reprezentanţi ai mediului de afaceri  și  societatea  civilă,  dar  și  dezvoltarea  unei cooperării  științifice la  nivel  național  şi  internaţional  în  materie  de securitate si rezilienta urbana NATO. Acest demers este cu atât mai necesar cu cat  riscurile  și  amenințările  asupra securității sociale şi societale s-au amplificat și s-au diversificat, mai ales, în contextul expirării Tratatului privind forţele nucleare intermediare (INF) şi în perspectiva expirării Tratatului pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice (New START), ceea ce determina emergenta componentei militare pentru prima data ca subiect de interes local in asigurarea sigurantei si securitatii cetateanului, evident, prin interconectarea la celelalte institutii dec resort.

Workshop-ul NATO URBAN. SIBIU – PRIMUL ORAS NATO  se  adresează  factorilor  decizionali  din  cadrul  administrațiilor publice   locale,   reprezentanților   din   mediul   privat,   societății   civile,   mediului universitar-academic, instituțiilor publice,  furnizorilor  de  utilități  vitale  (apa,  electricitate,  hrană)  etc.  mai ales, în  contextul dezastrelor și catastrofelor naturale cu impact direct asupra sigurantei si securitatii comunitatilor urbane.

NOTA:

D-l Victor Aileni, Ex-Senator al Romaniei în Comisia Militară, actualmente coordonatorul departamentului de analiza si planificare strategica al firmei MabeInvest LLC  SUA/Romania. În portofoliul său se regăsește consultanța acordată pentrubaza militara de la Kogalniceanu (2007) și pentru construcția Scutului Antirachetă de la Deveselu

NEACȘU STELUȚA MĂDĂLINA este Doctor in Informatii si Securitate Nationala și oferă expertiză în securitate si rezilienta urbana, politici si strategii NATO/UE, NATO URBAN, analiza de intelligence, competitive intelligence, juridic-administrativ, GDPR etc.