Workshop-urile pe tema „NATO URBAN MEDICAL” și-au dovedit sustenabilitatea in contextul COVID-19.

0
1142
madalina-neacsu

Caravanaurbana.ro merge mai departe! Dr. Madalina Neacsu a acordat un interviu pentru cotidianul TRIBUNA.RO, unde s-a subliniat importanta viziunii strategice NATO URBAN MEDICAL, mai ales in contextul COVID-19. Interviul este redat pe site-ul caravanaurbana.ro, asa cum a fost formulat de redactorul cotidianului TRIBUNA.RO, Adrian Popescu.

Un expert în securitate NATO/UE despre RAMADA în contextul gestionării crizei medicale

Expertul NATO, Mădălina Neacșu, expert în securitate şi reziliență urbană, politici şi strategii NATO/UE, a declarat pentru cotidianul TRIBUNA că:

 “Workshop-urile organizate pe tema „NATO Urban Medical” și-au dovedit sustenabilitatea nu numai din perspectiva Românie ca furnizor de securitate regional, dar și din perspectiva securitatii sisiguranței medicale. COVID-19 este primul eveniment de biosecuritate si biosiguranta cu implicatii militare la nivel urban

Concluziile dezbaterilor au vizat regândirea mecanismelor de interconectivitate, inclusiv în ce privește dimensiunea medicală, context în care au fost aduse lămuriri privind decizia înființării în 2021 a Comandamentului NATO de la Sibiu.

Dr. Madalina Neacsu: “Workshop-urile, au evidențiat necesitatea unor abordări de interconectivitate care sa vina în sprijinul sectorului medical. Numeroși medici, specialiști în administrație publica, doctori în științe medicale sau experți NATO s-au reunit toti la finele anului trecut, la Sibiu, pentru a supune dezbaterii tema: “Cultura de securitate si rezilienta medicală urbană, în context NATO URBAN”

Mai mult, luna trecută – în 26 martie 2020- pe platforma #YouAreNATO / ”NATO Urban Medical”, s-a publicat un breafing-note despre sectorul hotelier pe tema ”Sectorul Hotelier – Hub medical urban în contextul COVID -19”, ocazie cu care s-a analizat impactul pandemiei  de COVID-19 asupra infrastructurilor critice urbane, pandemie care, cel mai probabil, ar putea provoaca crize în lanț.

Dr. Madalina Neacsu: “A fost o oportunitate de a concepe noi mecanisme de interconectivitate pentru a identifica/a crea infrastructuri critice medicale alternative, ca fiind componente de securitate și reziliență medicala urbană si care devin o prioritate strategica de securitate nationala în situația evoluției pandemiei COVID-19.” 

Mentinam ca, zilele trecute avioane NATO au realizat mai multe transporturi aeriene cu echipamente medicale din Coreea de Sud. Zborul a fost efectuat cu o aeronavă C-17 Globemaster III, în cadrul cotei de ore de zbor alocate României, ca stat membru al Unității Multinaționale de Transport Strategic. Va informam ca, România a semnat în anul 2008, ca membru fondator, Memorandumul de Înțelegere pentru constituirea Unității Multinaționale de Transport Strategic, alături alte nouă țări NATO – Bulgaria, Estonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Slovenia, SUA și Ungaria, și două state membre ale Parteneriatului pentru Pace: Finlanda și Suedia.

Dr. Madalina Neacsu:  “Deoarece sistemul sanitar din România se confruntă cu o criză medicală majoră, fiind prea mulți pacienți în stare critică (nu doar cazuri de Covid-19) dar și prea puține locuri în secțiile de terapie intensive, puține aparate de ventilație artificială, la care se adaugă criza de resursă umană medicala, dar și leadership politic medical, a fost supus dezbaterii reinterpretarea anumitor indicatori strategici medicali, prin urgentarea operaționalizării de infrastructuri critice medicale alternative la nivel urban, care să se fundamenteze pe cei 5P -potrivit declarației președintelui Organizației Mondiale de Sănătate (OMS) (n.n. Prevenție, Pregătire, Sănătate Publică, leadership Politic și Persoane)”. 

Expertul NATO, Mădălina Neacșu, expert în securitate și reziliență urbană, politici și strategii NATO/UE, a ținut să sublinieze că: “[…] se impune a se crea urgent noi infrastructuri critice medicale ”, ca atare, au fost propuse soluții precum, sectorul hotelier să fie updatat pentru a fi converti în situații de criză în infrastructura critica medicala  (n.n. prin transformarea unor hoteluri în spitale urbane alternative)”, continuând: ”Aceste aspecte au fost discutate și în cadrul workshop-uri organizate pe tema „NATO Urban Medical”.

Concluziile au convers spre o soluție viabilă, privind criza medicala, care ar viza prin extensie și transformarea hotelurilor, unităților militare şi posibil a școlilor în secții de terapie intensivă concomitent cu convertirea unor fabrici în producători de aparate de ventilație artificială sau alte tehnologii medicale necesare in gestionarea crizei medicale.

Acest preview tematic aduce lămuriri suplimentare opiniei publice privind deciziile luate la nivel național pentru gestionarea pandemiei. Expertul în securitate NATO/UE a menționat pe platforma #YouAreNATO ca”RAMADA SIBIU este ”PRIMUL HOTEL ACREDITAT NATO”- care a oferit din acestă perspectivă suport autorităților publice locale pentru cazarea persoanelor sosite din zona de risc.

NOTA:

Interviu acordat pentru Tribuna.ro de catre Dr.Madalina Neacsu:  Doctor in Informatii si Securitate Nationala și oferă expertiză în securitate si rezilienta urbana, politici si strategii NATO/UE, NATO URBAN, analiza de intelligence, competitive intelligence, juridic-administrativ, GDPR etc.