Victor Aileni: Viitorul presedinte al Romaniei trebuie sa aiba profil militar, in contextul operationalizarii Comandamentului NATO din Romania

0
2675
  1. Potrivit surselor publice, România se numără printre ţările care ar putea participa la viitoarea misiune navală europeană mobilizată în Golful Persic pentru contracararea acţiunilor Iranului. Cum se va pozitiona Romania ca stat riveran la Marea Neagra?

Victor Aileni:

Dacă Iranul continua cu actiuni ostile la adresa securitatii statelor europene, conform ultimului sechestru petrolier britanic din Golful Persic, cel mai probabil, vom asista la mobilizarea si operationalizarea unei misiuni maritime de protecţie europeană cu suport militar NATO /SUA. In eventualitatea acestui scenariu, Romania va juca un rol strategic major ca principal furnizor de securitate si planificator de razboaie la nivel regional, daca luam in considerare  infiintarea recentului Comandament NATO de la Sibiu si, totodata, rolul geostrategic al Marii Negre in flancul  sud-estic European

2. In ultima perioada tensiunile dintre Iran si SUA au escaladat. Care credeti ca ar fi profilul potrivit al viitorului presedinte al Romaniei in eventualitatea izbucnirii unui razboi cu Iranul si pozitionarea Romaniei ca furnizor de securitate regional?

Victor Aileni:

O intrebare la care, cred, ca ar trebui sa fim pregatiti sa raspundem fiecare dintre noi, mai ales in contextul apropierii alegerilor prezidentiale, unde votul cetateanului devine mai mult ca oricand “responsabilitate colectiva”. De ce spun asta?! In primul rand, indicatorii de avertizare timpurie arata ca exista probabilitatea izbucnirii in acelasi timp a trei razboaie regioanele cu efecte globale, potrivit escaladarii tensiunilor dintre SUA si alte trei state:  Venezuela, Iran si Coreea de Nord.  Nu este vorba de “dacă”, ci mai degrabă “când” SUA si NATO vor fi implicati în operațiuni  de stabilitate incluzand si dimensiuni militare.  In acest context, asa cum mentionam si in interviurile anterioare, Romania devine planificator de razboaie, fiind gazda primului si singurului Comandamentului NATO de trei stele din Est-ul Europei,  iar rolul geostrategic al Marii Negre se va alinia unor noi politici si doctrine de securitate si stabilitate in noua viziune NATO URBAN MARITIM.

Prin urmare, consider ca profilul viitorului presedinte al Romaniei, in noua paradigma de securitate internationala, se impune a fi un profil militar, cu experienta in analiza si planificare strategica, relatii internationale si, totodata, capacitatea de a gestiona in mod integrat, inovativ si inteligent problematici de securitate nationala pentru asigurarea sigurantei cetateanului si, implicit, a securitatii si rezilientei comunitatilor urbane expuse din ce in ce mai mult la dezastre si catastrofe naturale.

3. Ce ar trebui sa contina viitoarea STRATEGIE NAŢIONALĂ DE APĂRARE A ŢĂRII in noua paradigma de securitate nationala si internationala?

Madalina Neacsu:

Cu siguranta, viitoarea Strategie Nationala de Aparare a Tarii trebuie sa fie expresia concreta a unei viziuni integrate cu focalizare pe securitatea si siguranta cetateanului, iar acest scop poate fi atins doar prin definirea unui nou set de conceptedoctrine specifice și, totodată, diseminarea unei noi culturi de securitate NATO URBAN, toate devenind noi instrumente și măsuri socio-militare de contracarare a riscurilor și amenințărilor la adresa securității nationale, mai ales in contextul infiintarii Comandamentului NATO de la Sibiu.

In al doilea rand, protejarea drepturilor comunităţilor româneşti şi a activităţilor economice derulate în Zona Economică Exclusivă a României la Marea Neagră, consider ca ar trebui sa se realizeze cu suportul Aliantei si, implicit, ca parte a parteneriatului strategic cu SUA. Mai concret, viitoarea Strategie Nationala de Aparare a Tarii propunem a se orienta pe dezvoltarea capacității de colaborare și interoperabilitate la nivel interurban, unde protejarea infrastructurilor critice vitale pentru orasele riverane de la Marea Neagra s-ar putea subsuma unor noi strategii, politici si doctrine de tip NATO URBAN MARITIM.

De asemenea, asigurarea securității si rezilientei urbane devine o problema de siguranță și securitate națională in contextul Bucuresti – Capitala Seismica Europeana”. In acest sens, venim cu recomandarea ca securitatea si rezilienta urbana a Capitalei sa fie dezbătută în CSAT și abordată ca pe o componentă strategica de securitate nationala si, totodata, de intr-ajutorare intre “vecinatati urbane”, avand in vedere ca Municipiul Bucuresti este a zecea capitala ca importanta in ceea ce priveste expunerea la riscuri de natura seismica. In concluzie, recomandam o cooperare mai eficace și mai punctuală intre orase, în ceea ce privește protecția, pregătirea și capacitatea de reacție împotriva amenințărilor de natură chimică, biologică, radiologică și nucleară („CBRN”), dar si pentru contracararea dezastrelor si catastrofelor naturale sau umane.

NOTA:
D-l Victor Aileni, Ex-Senator al Romaniei în Comisia Militară, actualmente coordonatorul departamentului de analiza si planificare strategica al firmei MabeInvest LLC SUA/Romania. În portofoliul său se regăsește consultanța acordată pentru baza militara de la Kogalniceanu (2007) și pentru construcția Scutului Antirachetă de la Deveselu.
NEACȘU STELUȚA MĂDĂLINA este Doctor in Informatii si Securitate Nationala și oferă expertiză în securitate si rezilienta urbana, politici si strategii NATO/UE, NATO URBAN, analiza de intelligence, competitive intelligence,agrointelligence, juridic-administrativ etc.