Mădălina Neacşu (expert NATO): Ca furnizori de securitate regională ar trebui să gândim şi mecanismele de interconectivitate, inclusiv la dimensiune medicală

0
990
madalinaneacsu-expert-nato
madalinaneacsu-expert-nato

Expertul NATO, Mădălina Neacşu, expert în securitate şi rezilienţă urbană, politici şi strategii NATO/UE, a declarat, joi, la workshop-ul “NATO Urban Medical”, organizat în cadrul congresului CardioNET de la Târgu Mureş, că dacă România este furnizor de securitate în regiune, atunci ar trebui să gândească şi mecanismele de interconectivitate, inclusiv la dimensiune medicală.

“S-a înfiinţat Comandamentul NATO de la Sibiu, în martie 2019 (…) În acest nou context am făcut parte din grupul de expertiză privind gândirea strategică a unei planificări. Prima atenţie s-a îndreptat către componenta medicală (…) Împreună cu Polisano am încercat să găsim mecanisme de interoperabilitate medicală, având în vedere că Sibiul nu a fost doar Capitală Culturală Europeană, a fost Capitală Gastronomică Europeană şi gazda Summitului Uniunii Europene pe 2019, dar iată că are şi o componentă strategică de NATO prin comandament (…) Acest comandament NATO este unul planificator de războaie, asta înseamnă că ne oferă securitate (…) Scutul de la Deveselu oferă securitate nu doar pentru România, dar şi pentru aproximativ 2000 de kilometri şi pentru 30 de capitale europene. România s-a repoziţionat şi devine furnizor de securitate regional. În acest context, construcţiile noi se orientează printr-o abordare interdisciplinară şi intersectorială. Dacă tot suntem furnizori de securitate regională, atunci ar trebui să gândim şi mecanismele de interconectivitate, inclusiv la dimensiune medicală”, a declarat Mădălina Neacşu.

Potrivit expertului, există un risc major pe Bucureşti, care are cel mai mare risc seismic dintre capitalele europene, iar ultimul exerciţiu, din 2018, a dovedit că în România nu există un sistem de interoperabilitate eficient, care să gestioneze situaţia pe fiecare segment.

“Cel mai mare risc seismic din Europa se află pe capitala Bucureşti. Anul trecut, în octombrie 2018 s-a organizat un exerciţiu pe risc seismic în Bucureşti pentru a măsura capacitatea de răspuns interinstituţională privind riscul seismic. La acea vreme am fost rugată să fac parte din grupul de expertiză pentru a gestiona eficient această componentă şi a găsi mecanismele de contracarare pe risc seismic în capitală. La vremea respectivă pe linie medicală au venit inclusiv infrastructuri critice medicale din Israel şi din alte ţări europene şi la nivel global, unde, prin monitorizare ne-am dat seama că trebuie să îmbunătăţim această infrastructură critică pentru că capacitatea de răspuns interinstituţională, în primele 48 de ore şi chiar şi mai mult, nu există din păcate în România, pentru că nu avem un sistem de interoperabilitate eficient, care să gestioneze pe fiecare segment”, a subliniat Neacşu.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a găzduit, joi, workshop-ul strategic medical pe tema “NATO Urban Medical”, organizat în cadrul congresului CardioNET, având ca scop diseminarea culturii de securitate medicală urbană NATO.

Organizatorul Congresului CardioNET, profesor doctor Theodora Benedek, a arătat că workshop-ul strategic medical urmăreşte iniţierea unor programe şi politici medicale, ca parte a unei viitoare Strategii de Securitate şi Rezilienţă Medicală NATO pentru situaţii de urgenţă, această abordare fiind utilă în contextul dezvoltării unui Hub de Rezilienţă Medico-Militar Transilvănean, viitor centru medical regional şi principal furnizor de securitate medicală urbană NATO.

Între obiectivele workshop-ului “NATO Urban Medical” mai figurează definirea şi înţelegerea conceptului de securitate medicală urbană prin abordare interdisciplinară/intersistemică: medicina militară, medicina de urgenţă, medicina dezastrelor si medicina nucleară.

De asemenea, s-a abordat necesitatea unei unei curricule universitare în noua cultură de securitate medicală urbană (cursuri facultative, programe universitare şi postuniversitare) şi obţinerea unui standard ocupaţional în managementul de securitate medicală urbană.

Organizatorii mai doresc identificarea de metode şi instrumente de prevenire şi combatere a războiului hibrid la nivelul infrastructurilor critice medicale urbane şi modul de implementare a GDPR şi serviciile medicale urbane integrate în noua paradigmă de securitate 5G.

Între participanţii la workshop s-au numărat profesori universitari, doctori în ştiinţe medicale, medici, experţi în securitate şi rezilienţă urbană, experţi NATO şi specialişti în managementul medical militar, medicina de urgenţă, medicina dezastrelor şi medicina nucleară. AGERPRES/(A – autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)