Expert NATO: Medicina nucleară câştigă relevanţă şi utilitate mai mult ca oricând, în contextul expirării Tratatului INF

0
1146
madalina-neacsu_expert_nato
madalina-neacsu_expert_nato

Expertul în securitate şi rezilienţă urbană, politici şi strategii NATO/UE, Mădălina Neacşu, a declarat, joi, la workshop-ul “NATO Urban Medical”, organizat în cadrul congresului CardioNET de la Târgu Mureş, că Medicina nucleară îşi câştigă relevanţa şi utilitatea mai mult ca oricând, în contextul expirării Tratatului privind forţele nucleare intermediare (INF) şi în perspectiva expirării Tratatului pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice (New START), scrie Agerpres.

“Medicina Nucleară este foarte importantă. Deşi există şi este abordată la nivel de cercetare ştiinţifică, acum îşi câştigă relevanţa şi utilitatea mai mult ca oricând. De ce sun acest lucru? De pe 2 august a expirat Tratatul INF, acesta este tratatul de interzicere a atacurilor nucleare cu rază mică şi mijlocie. Deci în momentul de faţă noi nu mai avem un tratat care să ne securizeze la nivel global. Ştim foarte bine că aceste negocieri între Rusia, SUA şi celelalte state de fapt nu au dus la un acord şi negocierea nu a dus la reînnoirea tratatului, ceea ce creşte vulnerabilitatea şi ameninţările asupra securităţii naţionale a fiecărui stat. Iată că medicina nucleară emerge în acest context pe considerente post-tratat INF. Acum vă mai dau o veste proastă, se pare că din 2021 o să mai expire un tratat, sper să îl reînnoim, este Tratatul New START (Tratatul pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice, n.r.), care este cu rază mare nucleară”, a arătat expertul.

Mădălina Neacşu consideră că în contextul expirării Tratatului New START se impune o reconsiderare a unor indicatori strategici medicali.

“Ar trebui să ne pregătim încă de pe acum şi să reconsiderăm, să reinterpretăm anumiţi indicatori strategici medicali, să interconectăm acele dimensiuni şi să ne creăm infrastructurile critice medicale aferente”, a susţinut Mădălina Neacşu.