TG. MURES VREA IESIRE LA MARE PRIN INFRATIREA CU ORASUL HERZLIYA DIN ISRAEL

0
774

In data de 14 aprilie 2022, la sediul Primariei din Mun. Targu Mures, s-a desfasurat o prima runda de consultari in vederea infratirii orasului Tg. Mures cu orasul Herzliya din Israel, avand in vedere ca de-a lungul Mureşului în secolul XVII-lea s-au stabilit primele familii evreieşti, ca în secolul următor, Târgu Mureş să aibă cea mai mare comunitate evreiască dupa Alba Iulia. 

Înfrăţirea oraşelor se poate defini ca un acord de prietenie, implicând cooperarea a două colectivităţi din două ţări diferite, cu susţinerea ambelor administraţii locale. Cele două comunităţi înfrăţite derulează proiecte şi desfăşoară activităţi centrate pe diferite teme şi promovează înţelegerea similarităţilor şi diferenţelor. Înfrăţirea oraşelor presupune cooperarea într-o gamă variată de domenii: invăţământ, turism, cultură, servicii sociale,  lucrări şi servicii publice, siguranţa publică,  economie si comerţ, sport si altele.

Înfrăţirea oraşelor este o tradiţie care există din Evul Mediu, când se dovedeşte a fi un mecanism eficient de apărare a comunităţilor înfrăţite. Prin acordurile de înfrăţire se depăşeau conflictele, se consolida nivelul de trai al comunităţilor, se stabileau norme în beneficiul comunităţilor. Comunităţile îşi păstrează caracterul independent, dar se integrează într-o autoritate superioară. Această practică este reluată de multe oraşe, care hotărăsc să stabilească legături de solidaritate cu alte comunităţi, aflate uneori la distanţe foarte mari şi având caracteristici culturale foarte diferite, ceea ce consolideaza dialogul intercultural si interetnic.

Despre orasul Herzliya:

Numit după Theodor Herzl, fondatorul sionismului modern, orasul Herzliya se întinde pe o suprafață de 21,6 kilometri pătrați (8,3 mile pătrate). La granițele sale de vest ale municipalității se află Herzliya Pituah, unul dintre cele mai bogate cartiere ale Israelului și găzduiește numeroase ambasade, sedii ale companiilor, precum și oameni de afaceri israelieni proeminenți.

Populația orașului este de aproximativ 100.000 de locuitori. Potrivit Biroului Central de Statistică din Israel, locuitorii din Herzliya sunt printre cei mai bogați din Israel.

Herzliya are o foarte importanta „zona industrială”, centru pentru companiile locale și internaționale de înaltă tehnologie, împreună cu centre comerciale, care includ: magazine, restaurante și alte dimensiuni economice de perspectiva. Zona de coastă servește drept zonă de recreere, cu hoteluri, portul de agrement, plaje aglomerate, promenadă și situl arheologic al orașului antic Apollonia.

Activitățile comerciale au loc și în centrul orașului, alături de muzee, teatre, centre sportive și alte activități culturale, la care se adauga prestigioasa Universitate Internationala-Lauder School of Governament etc.

Despre orasul Targu Mures:

Orasul Targu Mures este situat in Transilvania si este resedinta judetului Mures, avand o populatie de 144.806 locuitori.

Este situat in zona central-nordică a Romaniei, pe ambele maluri ale cursului superior al raului Mures, orasul are ca delimitare geografica raul Mures si dealul Cornesti.

Targu Mures este amplasat la intersectia a trei zone geografice Campia Transilvaniei, Valea Muresului si Valea Nirajului, la o altitudine de aproximativ 320 m fata de nivelul marii.

In prezent, constituie un important centru cultural si educativ, dispunand de numeroase universitati, teatre, biblioteci, muzee, instituţii de cultura, o gradina zoologica.

Orasul are o traditie si in ceea ce priveste furnizarea de servicii de agrement, detinand doua zone de agrement foarte indragite de localnici si de turisti: Complexul de Agrement Muresul supranumit „Weekend” si Platoul Cornesti unde, in interiorul unei paduri bogate sunt amenajate: un loc modern de joaca pentru copii, Gradina Zoo si trasee pentru alergat si plimbat prin padure.

In Targu Mures se organizeaza anual o serie de manifestari artistice care au un puternic efect de atractie si de polarizare a activitatii turistice: Festivalul International „Constantin Silvestri”, Festivalul „Zilele Muzicale Tirgumureşene”, Festivalul de Muzica Sacra, Festivalul International de Film de Scurt Metraj „Alternative”, Expoziţii ale artistilor plastici la Galeria Palatului Culturii, la Galeria „Nagy Imre” si la Galeria „Kulcsar Bela”, Festivaluri de arta populara si mestesuguri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here