Victor Aileni: Municipiul Turda indeplineste toate caracteristicile unui centru de rezilienta urbana, in contextul “Turda – vecinatate urbana militara”

0
815

In conformitate cu datele prezentate de literatura de specialitate, rezilienta urbana reprezinta abilitatea unui oras si a cetatenilor sai de a face fata tuturor obstacolelor, dezastrelor si problemelor si de a-si dezvolta programe de sustenabilitate.

Pornind de la aceasta premiza, am discutat cu expertii NATO, Victor Aileni si Madalina Neacsu, cu privire la abilitatile de care dispune Municipiul Turda pentru a deveni centru de rezilienta urbana.

Are Turda potentialul de a deveni centru de rezilienta urbana?
Victor Aileni:

Municipiului Turda, oras aflat în vecinătatea Bazei Militare Aeriene 71 “General Emanoil Ionescu” dar și în proximitatea primului și singurului Comandament NATO de trei stele din Estul Europei, înfiintat recent la Sibiu, indeplineste toate caracteristicile unui centru de rezilienta urbana, in contextul “Turda – vecinatate urbana militara”.
In plus, avantajele comunității turdene, poziționată geografic în vecinătatea urbană militara, îi conferă nu doar stabilitate și securitate urbana, dar și noi oportunități de afaceri și locuri de munca cu bazele militare din proximitatea orasului Turda, având în vedere că ofițeri de Stat Major din țările aliate NATO vor fi relocați în număr mare, împreuna cu familiile lor în bazele militare amintite.


In acest context, bazele militare devin si o sursa economica importanta pentru agenții economici din Municipiul Turda, care pot deveni principali furnizori de servicii și produse economice. Pentru structurile militare aflate in subordinea MAPN/NATO.

In eventualitatea unui atac inamic, este barajul Tarnita o tinta ?

Madalina Neacsu:
Orasele riverane si maritime, prin poziționarea lor geografică, densitatea demografică, infrastructura critică de transport fluviala si maritimă, dar și nivelul de trai peste medie al comunității urbane, devin tinte in lipsa unor politici și strategii in noua viziune NATO URBAN. Studiile recente arată că viitoarele amenințări la adresa securității și rezilienței urbane vor fi de natura asimetrice și hibride, evitându-se astfel confruntarea directă, dar capabile să destabilizeze prin arme extrem de sofisticate. Prin urmare, noul mediu de securitate urban necesită o nouă gândire și o schimbare în abordarea operațională de tip NATO URBAN MARITIM pentru orașele riverane, maritime sau vecinatati ale unor baraje de importanta strategica.

Asigurarea securității și rezilienței urbane pentru orașelor riverane si maritime implica o abordare integrata de securitate si rezilienta urbana și o strânsă colaborare a tuturor actorilor implicați – armata, administratie publica locala, societatea civila, marină, politia de frontiera, structurile de informatii etc. Această abordare inter-instituțională va tine cont si de cooperările bilaterale, regionale sau internaționale, in noua paradigma de securitate NATO URBAN.

Care sunt investitiile cele mai utile pentru sporirea rezilientei si securitatii urbane la Turda?


Madalina Neacsu:
În acest context, recomandam ca administratia locală din Turda sa asigure toate instrumentele necesare pentru conturarea unor noi agende și strategii locale, care sa reflecte noile dimensiuni de securitate si rezilienta urbană, unde componenta militara sa devina subiect de interes local in asigurarea sigurantei si securitatii cetateanului turdean.


In al doilea rand, sugeram o guvernare locală transparentă, deschisă și participativă pentru a găsi împreună noi soluții de interes public local pentru asigurarea securitatii și rezilienței urbane, unde siguranța cetateanului turdean și dezvoltarea mediului de afaceri sa devina obiectiv principal în noua dimensiune “Turda – vecinatate urbana militara”. In acest sens, oportunități de afaceri pentru firmele din Turda cu bazele militare americane, în noua paradigmă de securitate și reziliență NATO URBAN devine operationala prin obținerea Certificatului Comercial NATO (NCAGE), având în vedere că ofițeri de Stat Major din țările aliate NATO vor fi relocați în număr mare, împreuna cu familiile lor în vecinatatea urbana a Bazei Militare Aeriene 71 “General Emanoil Ionescu”.

Exista posibilitatea ca Divizia 4 infanterie Gemina sa beneficieze de investitii in dotari, in viitorul apropiat?

Victor Aileni:

România se găseşte într-un mediu de securitate caracterizat de evoluţii complexe, care impun, pe de o parte, dezvoltarea continua a infrastructurii militare prin alocarea de investitii şi, pe de altă parte, adaptarea modalităţilor de răspuns în vederea contracarării riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale.


Ţara noastră beneficiază în prezent de resurse financiare si garanţii de securitate solide, oferite de statutul de membru al Alianţei Nord-Atlantice şi al Uniunii Europene la care se adauga parteneriatul strategic cu SUA, precum şi de bunele relaţii cu ţările vecine. În acest context, consideram ca inclusiv Divizia 4 Gemina va beneficia de dotari pentru realizarea şi menţinerea unei capacităţi de reacţie adecvate îndeplinirii misiunilor militare prin alocarea de resurse specifice, la un nivel corespunzător.


In plus, ca parte a investitiilor in infrastructura critica militara sugeram inclusiv organizarea unor seminare strategice in cultura de securitate NATO URBAN, sub forma unor mese rotunde in parteneriat public-privat-cetăţean, avand in vedere ca realităţile geopolitice, specificitatea vieţii economico-sociale a oraşelor, schimbările majore trebuie gestionate inter-institutional si in parteneriat public-privat.

Cum credeti ca ar raspunde, acum, orasul Turda in cazul unui dezastru chimic? (Ex: dispersare de gaze chimice otravitoare)

Victor Aileni:
Organizațiile teroriste nu au utilizat agenți chimici, biologici, radiologici și nucleari („CBRN”) în Europa. Cu toate acestea, există riscul unui dezastru chimic in lipsa unor politici si strategii de NATO URBAN. În cazul unui incident CBRN major in Turda sau in alte orase, reacția va necesita implicarea mai multor părți interesate, inclusiv a actorilor privați, de exemplu atunci când este vorba de asigurarea disponibilității contramăsurilor medicale.


În acest sens, mizam pe dezvoltarea unei cooperări strategice la nivel national, în spirit colectiv de supraviețuire, între sectorul medical, militar, mediul de afaceri și cetateni, parteneriat care va asigura securitatea si rezilienta urbana în mod participativ.


In concluzie, recomandam o cooperare mai eficace și mai punctuală intre orase, în ceea ce privește protecția, pregătirea și capacitatea de reacție împotriva amenințărilor de natură chimică, biologică, radiologică și nucleară, dar si pentru contracararea dezastrelor si catastrofelor naturale.

NOTA:
D-l Victor Aileni, Ex-Senator al Romaniei în Comisia Militară, actualmente coordonatorul departamentului de analiza si planificare strategica al firmei MabeInvest LLC SUA/Romania. În portofoliul său se regăsește consultanța acordată pentru baza militara de la Kogalniceanu (2007) și pentru construcția Scutului Antirachetă de la Deveselu.
NEACȘU STELUȚA MĂDĂLINA este Doctor in Informatii si Securitate Nationala și oferă expertiză în securitate si rezilienta urbana, politici si strategii NATO/UE, NATO URBAN, analiza de intelligence, competitive intelligence,agrointelligence, juridic-administrativ etc.