A trecut, de multă vreme, momentul în care conflictele armate dinafara granițelor Europei ne puteau lăsa indiferenți.
În contextul în care amenințările dintre Israel, Iran și Statele Unite ale Americii sunt tot mai puternice, Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii și Batalionul 3 Antiaerian Potaissa Turda au devenit puncte strategice de maximă importanță pe harta militară a lumii.
Potrivit defenseromania.ro, Forțele Aeriene ale SUA au desfășurat o escadrilă de F-15E Strike Eagles, împreună cu piloții, echipele de întreținere și echipamente asociate la Baza Aeriană de la Spangdahlem, Germania, pentru familiarizarea cu teatrele de operații și pentru antrenament împreună cu aliații din Europa.
O parte dintre elementele acestei escadrile de elită s-au aflat și la Câmpia Turzii, la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”.
În acest context, am luat legătura cu colaboratorii noștri, în materie de politici și strategii NATO, Mădălina Neacșu și Victor Aileni.
Ce rol are Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii în contextul amplificării amenințărilor lansate de Iran asupra Israelului?
M.N : Sa nu uitam ca, forţele aeriene ale SUA au alocat aproape 40 de milioane de dolari pentru noi construcţii şi lucrări de îmbunătăţire la Baza 71 aeriană de la Câmpia Turzii, in scopul contracararii unor „posibile acțiuni ostile” în estul Europei și în zona Mării Negre. Mai mult de atat, România a devenit punct crucial pe harta NATO, incepând cu 1 martie 2019, cand primul și singurul Comandament NATO de trei stele din estul Europei a fost desemnat să opereze în Sibiu, ceea ce ii confera Romaniei rolul de furnizor de securitate regional si planificator de razboaie, inclusiv in eventualitatea unui conflict militar intre Israel si Iran, ca parte a agresivitatii directe a Iranului asupra SUA. Prin urmare, nu doarBaza Militară Aeriană 71 “General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii va juca un rol strategic militar, dar si celelalte baze militare puse la dispozitia aliatului American: Scutul Antirachetă de la Deveselu, Baza Militară de de Kogălniceanu, Centrul Național de Instruire Întrunită GETICA de la Cincu/Județul Brașov.
În eventualitatea unei implicări a României, din punct de vedere logistic, în conflictul din Orientul Mijlociu, există pericolul unei exacerbări a tensiunilor dintre NATO și Federația Rusă?
V.A: Nu putem vorbi despre o „exacerbare a tensiunilor dintre NATO și Federația Rusă ” doar in contextul dat, avand in vedere ca in cadrul Alianței, România a acționat constant în vederea îmbunătățirii capabilităților sale logistice, a participat permanent la acțiuni multinaționale și a avut o contribuție semnificativă de trupe și echipamente în teatrele de operațiuni din Afganistan, Irak, Libia sau Kosovo.
In plus, Scutul Antirachetade la Deveselu constituie o garanție a apărării României şi a Aliaților europeni împotriva unor potențiale amenințări cu atacuri balistice din afara spaţiului euroatlantic pe o raza de 2000 km, in contextul in care Romania devine principal furnizor de securitate în regiune pentru aproximativ 30 de capitale și un pol de stabilitate la extremitatea estică a spaţiului euroatlantic. Sa nu uitam ca, a crescut agresivitatea Rusiei contra Romaniei in contextul anexarii Crimeei si infiintarii la Sibiu a primului și singurului Comandament NATO de trei stele din estul Europei.
Recent, Batalionul 3 de Apărare Antiaeriană „Potaissa” Turda a efectuat trageri și a participat la aplicații în poligonul de la Capul Midia. Există vreo legătură între aceste exerciții și amplificarea amenințărilor din Orientul Mijlociu.
M.N: Intr-adevar, anul 2019 a marcat un număr mare de exerciţii militare in Romania, Turda fiind unul din teatrele de operatiuni unde s-au desfasurat exerciţii multinaţionale şi exerciţii bilaterale care au avut ca scop testarea si imbunatatirea interoperabilitati forţelor şi creşterea calităţii capacitatilor de raspuns in caz de conflicte militare. Ca parte a parteneriatului strategic Romania/SUA, exerciţiile militare au ca principal obiectiv evidenţierea coeziunii, unităţii şi solidarităţii statelor partenere şi aliate în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni, în special prin posibilitatea de mobilizare rapidă şi concentrare a forţelor în timp scurt, oriunde în lume, conform angajamentelor asumate in cadrul Aliantei.
Care credeți că ar fi timpul de răspuns al Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii în eventualitatea unei agresiuni venite din partea Federației Ruse?
V.A: NATO si-a consolidat permanent capacităţile de reacţie rapidă, pentru contracararea Rusiei. Conform planificarilor strategice militare, noua structura NATO include capacităţi terestre, maritime şi aeriene dotate cu sute de avioane şi nave militare. Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii a fost si este supusa unui amplu proces de modernizare militara, astfel încât să poată asigura operarea unor avioane de luptă multirol care continua sa intre în dotarea acestei unităţi, precum şi diversificarea misiunilor ce urmează a se executa aici, in contextul infiintarii la Sibiu a primului și singurului Comandament NATO de trei stele din estul Europei.
Astăzi, 11 iulie 2019, este pregătită Armata României pentru un eventual conflict la scară largă?
V.A: Sa nu uitam ca Armata României este parte integrata a fortelor militare NATO. Apartenența României la NATO înseamna, în egală măsură, un proces complex de modernizare a întregii societăți, dar și participarea la efortul comun de apărare a acestei comunități, în care ne reunesc deopotrivă valori și principii, drepturi și responsabilități.
Evident, Romania si-a consolidat și îmbunătățit permanent capacitățile de intervenție armată si in cadrul parteneriatului strategic cu SUA. In anul 2019 a crescut perspectiva dotării forțelor aeriene cu alte tipuri de aeronave de luptă multirol, precum și diversificarea gamei de misiuni și exerciții naționale sau cu participare internațională care a generat regândirea și redimensionarea inclusiv a aerodromului de la Câmpia Turzii și aducerea acesteia la un nivel de dezvoltare corespunzător. Mai mult de atat, prin găzduirea Scutului Antiracheta de la Deveselu, contribuim la întărirea capacității NATO de a face față inclusiv noilor amenințări, precum cele asociate riscului în creștere reprezentat de proliferarea rachetelor balistice. Țara noastră oferă, totodată, sprijin și asistență țărilor partenere, bilateral în cadrul NATO și are o participare substanțială la misiunile și operațiile aliate. De-a lungul timpului, sacrificiile soldaților români în diverse teatre de operații au stat mărturie angajamentului nostru ferm față de NATO și față de principiile și valorile pe care le reprezintă.
Victor Aileni, colaboratorul RefleqtMedia în chestiuni de politici și strategii NATO, coordonează activități de strategii și consultanță, firma MabeInvest LLC SUA/România, la care acesta este coordonator oferind servicii de consultanță pentru Scutul Antirachetă de la Deveselu.
Mădălina Steluța Neacșu este Doctor in Informatii si Securitate Nationala și oferă expertiză în securitate si rezilienta urbana, politici si strategii NATO/UE, NATO URBAN, analiza de intelligence, competitive intelligence, juridic-administrativ etc.