EXIM BANCA ROMANEASCA EMITE GARANTII DE STAT PENTRU PROIECTE DE ENERGIE REGENERABILA

0
279
exim-bank-energie-regenerabila

Exim Banca Romaneasca a lansat un nou produs de garantare in numele si in contul statului roman care faciliteaza accesul la finantare al companiilor care implementeaza proiecte de investitii in domeniul energiei regenerabile (energie eoliana, solara si geotermala, energie hidroelectrica, biomasa etc).

Garantia, care poate acoperi pana la 80% din valoarea finantarii, se acorda pentru creditele noi destinate acoperirii cheltuielilor de investitii si/sau capitalului de lucru necesar implementarii proiectului de investitii in domeniul energiei regenerabile, inclusiv pentru credite destinate sustinerii proiectelor finantate din fonduri nerambursabile.

”Extinderea portofoliului de produse oferite in cadrul activitatii de mandat al statului roman de catre Exim Banca Romaneasca, prin lansarea garantiilor pentru proiecte de investitii in energie regenerabila, sustine demersurile constante ale bancii de a sprijini activ sectoarele cheie ale economiei nationale. Suntem conectati permanent la evolutiile economice si la cerintele clientilor nostri si, in acelasi timp, avem in vedere ajustarea instrumentelor noastre financiare pentru sustinerea investitiilor care contribuie la materializarea tintelor ESG si la crearea de valoare in economie. Exim Banca Romaneasca sustine finantarea viitorului sustenabil si sunt increzator in capacitatea bancilor comerciale locale de a prezenta proiecte viabile in domeniul energiei curate, care sa beneficieze de acest tip de garantii de stat”, a spus Traian Halalai, presedintele executiv al Exim Banca Romaneasca.

Proiectele eligibile pentru acordarea de garantii de stat in cadrul acestei scheme pot consta in:

  • realizarea de capacitati de productie a energiei electrice din surse regenerabile si a hidrogenului verde;
  • realizarea de capacitati de productie a bateriilor pentru stocarea energiei electrice, a celulelor si panourilor fotovoltaice, a echipamentelor si/sau materialelor de constructie fotovoltaice;
  • cogenerare de inalta eficienta pe gaz si/sau incalzire centralizata;
  • construire de capacitati de transport, distributie si stocare a energiei electrice/termice si a gazelor naturale (inclusiv in combinatie cu hidrogenul verde);
  • construirea de sisteme de producere a energiei electrice prin metoda aerului comprimat si a turbinelor pe gaz lichefiat, pentru echilibrarea retelelor electrice;
  • construirea de capacitati de prelucrare a deseurilor menajere, care au in componenta si producerea de energie electrica cu ajutorul derivatelor din deseuri.

Noua schema de garantare respecta prevederile Comunicarii Comisiei Europene cu privire la aplicarea articolelor 87 si 88 din Tratatul CE privind ajutoarele de stat sub forma de garantii fiind destinata sa asigure facilitarea accesului la finantare al companiilor de proiect/Special Purpose Vehicles (SPV), care implementeaza proiecte de investitii destinate sa contribuie la indeplinirea obiectivelor Pactului Verde European, ca strategie de crestere sustenabila a economiei europene si combaterea schimbarilor climatice, in concordanta cu angajamentele UE, inclusiv a obiectivelor nationale stabilite in Planul National de Redresare si Rezilienta, componenta „Energie” (PNRR-E).

Exim Banca Romaneasca este o banca universala 100% romaneasca, aflata in top 10 cele mai mari institutii de credit dupa active. Banca ofera clientilor sai, persoane fizice si juridice, o gama larga de produse si servicii, adaptate nevoilor acestora. Independent de componentele specifice unei banci universale, Exim Banca Romaneasca continua sa actioneze pe segmentul garantiilor si asigurarilor de stat, conform mandatului primit din partea statului roman.