Castelul Teleki de la Dumbrăvioara a gazduit, în perioada 29 iunie-1 iulie 2022, cea de a XXII-a ediție a Congresului Național de Cardiologie cu participare internațională.
Evenimentul cunoscut sub denumirea CardioNet are o frumoasă tradiție în comunitatea medicală din regiunea transilvaneana. Congresul, care se bucură de o largă participare internațională, la ultimele ediții a reușit să facă o punte între comunitățile medicale române și cea din țara vecină, Ungaria, fiind organizat ca joint meeting al Societății Române de Cardiologie și al Soicetății Maghiare de Cardiologie.
Anul acesta evenimentul a fost organizat sub egida Societății Române de Cardiologie, de către Asociația Transilvană de Terapie Transvasculară și Transplant Kardiomed (ATTETT), în parteneriat cu UMFST Târgu Mureș, Fundația Cardiolider, Clinica de Cardiologie din Spitalul Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș și Centrul Medical Cardio Med.
Lucrările Congresului ajuns la cea de a XXII-a ediție s-a desfășurat în Sala de Conferințe a Castelului Teleki din Dumbrăvioara. O serie de cursuri pre-congres au avut loc în cursul zilei de 29 iunie. Au fost prezentate teme precum Recuperarea cardiovasculară, Nutriția pacientului cardiovascular, Imagistica modernă în cardiologie și Abordări multidisciplinare în cardiologie.
Evenimentele satelit cu workshopuri și simpozioane pe tema prevenției cardiovasculare și a terapiilor inovative în bolile cardiovasculare au întregit agenda evenimentului.
Congresul fiind organizat în sistem hibrid, accesul la prezentări a fost asigurat nu doar cu prezență fizică, dar și prin transmisii live prin satelit din cele trei săli de lucru.
Deschiderea oficială s-a realizat in data de 30 iunie, de la ora 17 care a fost urmată de Gala CardioMedia la Centrul Cultural și de Evenimente din Castelul din Dumbrăvioara, ocazie cu care platforma strategica media caravanaurbana.ro a fost premiata pentru contributia la dezvoltarea cardiologiei muresene. Va reamintim caplatforma caravanaurbana.ro a organizat o serie de workshopuri tematice si a realizat o serie programe TV in parteneriat cu mures.ro si ConstantaTV despre cultura de securitate si rezilienta urbana, unde securitatea medicala a reprezentat obiectiv major in gestionarea crizei sanitare generate de COVID-19. De asemenea, conceptul NATO MEDICAL a stat startul la o viziune medicala integrata, cu ocazia Congresului CardioNET din 2019, unde Dr. Neacsu Madalina impreuna cu Dl. Victor Aileni propuneau impreuna cu Familia Benedek interconectarea a patru dimensiuni medicale sub egida conceptului: medicina militara, medicina de urgenta, medicina dezastrelor si medicina nucleara in contextul expirarii Tratatului INF in august 2019.
NOTA:
Despre Castelul Teleki din Dumbrăvioara
Cancelarul Transilvaniei, Sámuel Teleki, a început construcția castelului în 1769, în stil baroc, stil caracteristic în timpul domniei împărătesei Maria Terezia,
”Imaginea de ansamblu a castelului din Dumbrăvioara este influențată de corpul central, realizat în stil neobaroc. Acesta a fost construit între anii 1912–1914 de strănepotul cancelarului, exploratorul continentului african Teleki Sámuel, după proiectul arhitectului Möller István (1860–1934), profesor la Universitatea Tehnică din Budapesta. Aripa centrală însă nu a fost locuită niciodată: în perioada interbelică familia n-a mai dispus de resursele financiare necesare finalizării amenajărilor interioare, clădirea a fost folosită ca depozit.”(wikipedia)
Considerat în perioada interbelică una dintre cele mai fastuoase locuințe aristocratice, cu 40 de încăperi, castelul a fost retrocedat urmașilor familiei Teleki, o familie din Canada, în anul 2005. În clădire a funcționat în baza unui contract de închiriere Liceul Tehnologic din Dumbrăvioara, după ce nu au mai fost elevi, contractul de închiriere nu a mai fost prelungit. În același an castelul a fost achiziționat de renumitul cardiolog, prof. dr Benedek Imre din Târgu Mureș.
Gazda evenimentului, împreună cu proprietarul castelului: Şefa Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, profesor doctor Theodora Benedek.