In data de 7 iunie 2022, s-a desfasurat in cadrul Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Sisești (ASAS), sala 21, forumul dedicat ZILEI MONDIALE A SECURITATII ALIMENTARE: “HRANA MAI SIGURA – SANATATE MAI BUNA”, ocazie cu carereprezentati cheie din partea societății civile, a mediului academic și universitar au dezbatut problematici de securitate si siguranta alimentara in vederea construirii unei viitoare Strategii de Rezilienta si Securitate Alimentara. Evenimentul a fost organizat de catre Grupul de Inițiativa Ecologică și Dezvoltare Durabilă, al carei Președinte este Conf. Dr. Ing. Cristiana Sîrbu, in parteneriat cu academii si centre de cercetare din sectorul alimentar, agricol, medical, energetic etc.
Având în vedere emergenta unei crize alimentare, in contextul conflictului ucrainian post-pandemie COVID-19, însoțită de criza energetică și schimbarile climatice, in cadrul forumului s-a propus si un Consiliu Consultativ permanent pe lângă Cabinetul Prim-Ministrului Nicolae-Ionel CIUCĂ, care să aducă în atenția Guvernului datele pertinente cu privire la securitatea alimentară din România, cât și atragerea de fonduri europene pentru îmbunătățirea programelor de reziliența privind securitatea alimentară conectată la securitatea alimentară globală.
In cadrul forumului Dr. Madalina Neacsu – fondatoarea conceptului AGROINTELLIGENCE (www.sisa.ro) si NATO URBAN in Romania (https://caravanaurbana.ro/ ) impreuna cu Dl. Victor Aileni – Expert Politici si Strategii NATO, au dezvoltat utilitatea si relevanta unor concepte agrostrategice in noua paradigma de securitate internationala: NATO URBAN. AGROINTELLIGENCE, MILITARY FOOD, AGRIBUSINESS NATO.
MILITARY FOOD. FOOD SECURITY. AGRIBUSINESS NATO
Consideram ca, un rol important in vederea consolidarii unor lanturi agroalimentare reziliente, in caz de catastrofe si dezastre naturale, il reprezinta societatea civila in parteneriat public-privat-cetatean, la care se adauga dimensiunea militara reprezentata ca pilon strategic in asigurarea securitatii si rezilientei urbane si, implicit, a securitatii alimentare ca infrastructura critica pentru dezvoltarea durabila la nivel urban.
Ceea ce dorim sa nuantam este ca, fortele militare NATO/SUA se implica, inclusiv, in asigurarea securitatii alimentare, daca luam in considerare interventia operatiunilor militareNATO in Afganistan in facilitarea accesului comunitatilor afectate de razboi la hrana sigura si sanatoasa prin sustinerea agriculturii durabile si rezilienta economica. In acel context, NATO a solicitat Armatei SUA sa incurajeze securitatea alimentara la nivelul comunitatilor impactate de razboi, ceea ce a generat oportunitati economice sustenabile in parteneriat civil-militar-cetatean.
Unul din obiectivele strategice NATO este ca, statele aliate sa se focalizeze inclusiv pe securitatea sociala si societala, avand in vedere ca, apararea colectiva implica si bunastare sociala/securitate alimentara etc. Desi securitatea alimentara este mai mult o prerogativa a institutiilor civile (ex. MADR etc), totusi noua paradigma de securitate internationala, in care amenintarile asimetrice si hibride impacteaza direct securitatea si rezilienta urbana, cere o redimensionare si o reinterpretare a securitatii alimentare intr-o viziune integrata – NATO URBAN – in parteneriat civil-militar-cetatean/stat-societate-cetatean.
Insa, este foarte important sa facem diferenta intre securitate alimentara – care tine de disponibilitatea, accesul si stabilitatea lanturilor agroalimentare, adica cat de sigura este hrana – si siguranta alimentara – care tine de utilitatea pe care o resimte consumatorul, adica cat de sanatoasa este alimentatia propriu-zisa. Pe de alta parte, securitatea alimentara are o dimensiune strategica, deoarece fara hrana dreptul la viata al indivizilor este amenintat in mod direct, ceea ce prezinta toate considerentele unei implicatii si interventii militare, mai ales in caz de catastrofe si dezastre naturale. In schimb, siguranta alimentara este mai mult un subiect “civil” pentru ca face referire la calitatea alimentelor, valoarea nutritiva, igiena alimentara, efectele pe termen lung asupra sanatatii, aditivi folositi in productie etc.
Hrana poate fi interpretata si ca “arma” in cazul bioterorismului sau intr-un razboi conventional, asa cum s-a intamplat la inceputul anilor ’90 in timpul razboiului din Bosnia, cand un oras a fost pus sub asediu, ceea ce a determinat restrangerea aprovizionarilor cu alimente, ceea ce a generat implicatii majore la adresa securitatii alimentare. De asemene, ne-am confruntat cu probleme de siguranta alimentara in cazul contaminarii cu dioxina din lapte (“boala vacii nebune”), dar nu au existat probleme de infometare sau de aprovizionare, ca in cazul securitatii alimentare in eventualitatea unui dezastru sau catastrofa naturala, sau, in cel mai pesimist scenariu, in cazul unui conflict urban/asediu urban/carantina urbana etc. Prin urmare, securitatea alimentară este una dintre principalele componente umane care ar putea afecta securitatea națională și securitatea sociala, ceea ce implica nevoia definirii unor masuri si strategii pentru asigurarea rezilientei indvidului, rezilientei comunitare si a rezilientei nationale.
In acest caz, devine utila si relevanta emergenta dimensiunii militare in asigurarea securitatii alimentare, adica o reinterpretare a Aliantei Nord Atlantice prin emergenta conceptului NATO URBAN, care sa integreze intersistemic si multidimensional inclusiv securitatea alimentara urbana in cadrul viziunii de “aparare colectiva”, prin care statele aliate sa implice efective militare in supravegherea si asigurarea securitatii alimentare prin gestionarea crizelor urbane in parteneriat civil-militar-cetatean.
Cel mai probabil, armata se va implica activ in apararea si rezilienta comunitatilor umane, totul urmand sa se materializeze printr-o reforma militara urbana – potrivit viziunii strategice NATO URBAN. In acest scenariu de evolutie, cel mai probabil, autoritatile locale vor dezvolta un dialog civil-militar-cetatean, liderii locali de la nivelul institutiilor si autoritatilor locale urmand sa sustina agribusiness-ul in relatia cu bazele militare NATO/ SUA, astfel, emergand o noua piata agroalimentara militara in baza certificarilor NCAGE NATO.Detalii suplimentare la link-ul: https://caravanaurbana.ro/2020/06/10/nato-urban-agrointelligence-military-food-agribusiness-nato/
Video FORUM:https://www.youtube.com/watch?v=DXX94QNYVfo