SEMINAR STRATEGIC LA SIGHISOARA DESPRE REZILIENTA SI SOLIDARITATE IN CONTEXTUL CRIZEI UCRAINIENE

0
525
SEMINAR STRATEGIC LA SIGHISOARA DESPRE REZILIENTA SI SOLIDARITATE IN CONTEXTUL CRIZEI UCRAINIENE

     Astazi, 24 martie, caravanaurbana.ro a organizat la Sighisoara seminarul strategic cu tema „Romania si Moldova: solutii si strategii de rezilienta in contextul conflictului ucrainian”, avand in vedere ca, recent,  România, Franța și Germania au anunțat  crearea unei platforme de sprijin pentru Republica Moldova cu scopul de a intensifica sprijinul internațional și al Uniunii Europene pentru această țară, confruntată cu un val crescut de refugiați din Ucraina, cu o criză energetică din cauza dependenței de Rusia și dornică să își urmeze parcursul european

  In cadrul evenimentului s-au dezbatut o serie de subiecte privind rezilienta militara, medicala, economica, financiara, energetica si sociala pentru o comunitate unita si rezilienta in contextul  conflictului ucrainan.

De asemenea, mentionam că, la eveniment au participat reprezentanti cheie din partea bisericii ortodoxe din Romania si Republica Moldova, societatii civile, mediului de afaceri, academic-universitar, sectorul financiar, medical si militar. 

 Tot astazi, in paralel, s-a desfasurat Summit-ul NATO de la Bruxelles, al doilea în mai puțin de o lună, unde s-au abordat consecinţele invadării Ucrainei de către Rusia, sprijinul ferm pentru Ucraina şi întărirea capacităţii de descurajare şi a apărării NATO în faţa noii realităţi pentru securitatea aliantei.

 „Vom continua să luăm toate măsurile necesare pentru a proteja și pentru a apăra securitatea populațiilor noastre și fiecare centimetru din teritoriul aliat. Angajamentul nostru față de articolul 5 din Tratatul de la Washington este de ferm. Ca răspuns la acțiunile Rusiei, am activat planurile de apărare ale NATO, am desfășurat elemente ale Forței de Răspuns NATO și am plasat 40.000 de soldați pe flancul nostru estic, împreună cu mijloace aeriene și navale importante, sub comanda directă a NATO, susținută de dislocarea națională a Aliaților. De asemenea, înființăm patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia”, se arată în declarația adoptată la finalul summitului NATO.

Aliații NATO vor continua să ofere asistență în domenii precum securitatea cibernetică și protecția împotriva amenințărilor de natură chimică, biologică, radiologică și nucleară. Aliații NATO oferă, de asemenea, sprijin umanitar extins și găzduiesc milioane de refugiați”, se arată în document.

În legătură cu o eventuală aderare a Ucrainei la NATO, aliații au transmis că „ne reafirmăm angajamentul față de Politica Ușilor Deschise a NATO în temeiul articolului 10 din Tratatul de la Washington.”