Coronavirusul, o problemă de SECURITATE națională. NATO pregătește divizia URBAN MEDICAL

0
1232

In urma cu cateva luni, expertii NATO – Victor Aileni si Dr. Madalina Neacsu – afirmau, in exclusivitate, intr-un interviu acordat pentru refleqtmedia.ro ca “Nu este vorba de “dacă”, ci mai degrabă “când” NATO va fi implicat în operațiuni militare urbane din spectrul conflictelor: de la misiunile umanitare la cele de stabilitate și de război urban.” 

Plecand de la aceasta declaratie si in contextul situatiei de urgenta din China revenim asupra dimensiunii medicale militare, mai ales ca se configureaza, potrivit expertilor, o noua strategie de securitate NATO URBAN MEDICAL care va avea ca obiectiv inclusiv planuri de actiune pentru gestionarea pandemiilor de la nivelul comunitatilor urbane, ca parte integrata a viitoarelor strategii NATO.

In plus, potrivit presei internationale armata a trimis trei avioane în zona interzisă din China, care au debarcat vineri seară 450 de medici militari şi personal sanitar auxiliar. Unii dintre aceştia au experienţă în lupta contra Ebola şi SARS, o tulpină similară noului coronavirus, care a ucis 650 de persoane în China continentală şi Hong Kong între 2002 şi 2003. Medicii militari sunt distribuiţi în spitalele oraşului, care adăpostesc un număr mare de pacienţi cu pneumonie virală, a precizat agenţia Xinhua.

“Indiscutabil, pandemiile sunt problema de securitate nationala.  Recomandam autorităţilor administraţiilor publice locale să elaboreze planuri teritoriale potrivit viziunii NATO URBAN MEDICAL pentru prevenirea si combaterea inclusiv a efectelor pandemiilor, care pot deveni oricand o amenintare la adresa securitatii nationale. Pregătirea pentru o pandemie globală este la fel de importantă ca și descurajarea nucleară și evitarea unei catastrofe climatice. Inovația, cooperarea și planificarea atentă pot atenua dramatic riscurile prezentate de fiecare dintre aceste amenințări sub umbrela unei strategii integrate de securitate medicala urbana.”, a declarat Victor Aileni-Expert NATO  

Riscurile de sănătate şi socio-economice asociate cu o pandemie de gripă, de nivelul coronavirusului din China, sunt semnificative, ceea ce necesită planuri de actiune pentru gestionarea crizelor urbane pe toate palierele de autoritate si la nivelul fiecarei intrastructuri critice urbane: utilitati, energetic, comunicatii, alimentatie, sanatate, financiar, transporturi etc. 

Prin urmare o eventuala criza, ca efect al unei pandemii, ar trebui gestionata la nivel intersistemic in baza unei planificari strategice potrivit viziunii NATO URBAN MEDICAL, prin interconectarea infrastructurilor critice medicale urbane, asa cum a fost prezentata ca strategie in data de 3 decembrie 2019 in cadrul Forumului organizat la Spitalul Polisano din Sibiu, eveniment care a coincis cu Summitul NATO de la Londra.

In plus, creșterea capacității de reacție a sistemului de sănătate publică în cazul apariției unor pandemii sau alte situații de urgență de acest gen devine, de asemenea, un obiectiv strategic de apărare națională, iar soluțiile bazate pe noile tehnologii pot contribui la acțiuni de importanță națională precum revizuirea mecanismelor de monitorizare a activității din sectorul de urgență medical urban, mai ales ca ne apropiem cu pasi repezi de Era 5G.”, a declarat Dr.Madalina Neacsu – Expert NATO URBAN

E greu să te gândești la o asemenea catastrofă, dar s-a întâmplat nu cu mult timp în urmă. În 1918, o tulpină de gripă mortală a ucis între 50 și 100 de milioane de oameni. S-ar putea să vă întrebați cât de reale sunt scenariile în ziua de azi. Faptul că o pandemie mortală nu a avut loc în istoria recentă nu trebuie să fie confundată cu dovezile că o pandemie nu va avea loc acum sau în viitor. Și chiar dacă următoarea pandemie nu va fi la scara celei din 1918, am fi înțelepți să luăm în considerare tulburările sociale și economice care ar putea apărea dacă ceva de genul ebola și-ar face drum în centrele urbane.

Mai mult, populaţia lumii este acum semnificativ mai mare, la fel ca densitatea din mediul urban. Ca urmare, potenţialul contagios al unei noi pandemii de gripă ar fi semnificativ mai mare decât în 1918, în timp ce, din cauza creşterii populaţiei, numărul absolut de victime ar putea fi de 3-4 ori mai mare.

Mai multe detalii despre strategia medicala integrata NATO URBAN MEDICAL regasiti la adresa de web: caravanaurbana.ro, sectiunea #YouAreNATO.