Comunicat – ASTAZI S-A CONSTITUIT PRIMUL CLUB DE AFACERI NATO LA TG MURES

0
1624
club de afaceri nato
club de afaceri nato

Azi, 27 noiembrie 2019 s-a desfășurat la Tîrgu Mureș, Hotel Plaza, orele 11-14, primul workshop cu titlul “Cultura de afaceri militară americană. Oportunități de afaceri pentru firmele românești cu bazele militare americane, în noua paradigmă de securitate și reziliență NATO URBAN”, dupa recentul workshop strategic medical NATO URBAN MEDICAL, organizat în cadrul Congresului CardioNET în data de 23-25 octombrie 2019. În schimb, astăzi,  mediul de afaceri din Tg. Mures a fost format si informat cu privire la modul de operare comercial în relația cu structurile NATO pentru obținerea Certificatului Comercial NATO (NCAGE), în contextul noilor planificări internaționale de securitate și reziliență NATO URBAN. De retinut că, certificatul este eliberat de catre Biroul Naţional de Codificare, care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale – Comandamentul logistic întrunit şi are indicativul U.M. 02579 Bucureşti. 

Seminarul a oferit cadrul necesar pentru informarea agenților economici din Târgu Mureș privind cultura de afaceri militară americană, dar si oportunitatile prin care firmele locale pot lua la cunostinta conditiile de promovare a serviciilor si produselor proprii, precum si obtinerea Codului NATO de agent comercial (NCAGE), certificat de credibilitate internațională cu consecinte positive și pentru viitoarele parteneriate cu firmele euro-atlantice ce vor veni in România.

    Workshop-ul a fost inițiat de catre experți NATO, Victor Aileni și Dr. Madalina Neacsu, în colaborare cu reprezentanți ai mediului academic și de afaceri din Tîrgu Mureș prin persoana Dnei Prof. dr. Theodora Benedek, ocazie cu care s-au diseminat informatii utile și relevante  cu privire la procedura de obținere a codului NCAGE NATO, dar și operaționalizarea Clubului de Afaceri NATO Tg. Mures. Întrebarile la care s-a răspuns în cadrul workshop-ului au fost:

  • Ce reprezintă codul NATO de agent economic NCAGE ?
  • Cum pot obține certificatul NATO de agent economic NCAGE ?
  • Cum pot intra pe piata NATO ca furnizor de servicii în baza certificatului NCAGE?
  • Cui mă adresez din comunitatea NATO ?
  • Cum funcționează piata mediului de afaceri certificați NCAGE  la nivel internațional?
  • Operationalizarea Cluburilor de Afaceri NATO la nivel de « vecinatati urbane NATO »
  • Care sunt particularitățile mediului de afaceri tîrgumureșean în perspectiva noilor oportunități accesibile prin Clubul de Afaceri NATO ?

Cei doi experți au mentionat că, bazele militare devin nu doar furnizoare de securitate, dar si o sursa economică importantă pentru mediul de afaceri din România, unde agenții economici  pot deveni principali furnizori de servicii și produse economice pentru comunitatea militară NATO: de la constructii, la salubritate, alimente, turism, produse si servicii farmaceutice/medicale, dar si alte servicii și produse comerciale.

DESPRE CLUBUL DE AFACERI NATO TG. MURES

De asemenea, în cadrul workshop-ului s-a inițiat înființarea Clubului de Afaceri NATO Tg.Mureș, grupul țintă fiind viitoarele firme certificate NATO. Clubul de Afaceri NATO Târgu-Mureș urmează a fi o platformă informală și interactivă pentru reuniuni, business networking, schimburi de opinii şi informaţii strategice în cultura de afaceri militară în contextul promovării culturii de afaceri militare NATO, prin proiecte sustenabile atât la nivel urban, național, regional, dar și global. 

Clubul vizează promovarea unui mediu propice pentru afaceri în baza certificării NATO a membrilor săi, dar și facilitarea unui dialog inter-instituțional prin cooperare public/privat între comunitatea mediului de afaceri, administrația publică locală, mediul universitar-academic și sectorul militar. Clubul este creat la inițiativa reprezentanților mediului de afaceri certificați NATO la nivel local și este susținută de membrii proeminenți ai comunităților de afaceri, reprezentanții cercurilor universitar-academice, administrațiile publice locale și sectorul militar, în contextul infiintarii primului si singurului Comandament NATO de la Sibiu. 

Declarații Prof.Univ. Dr. Theodora Benedek: Dezvoltarea orașului nostru trebuie să aibă loc preponderant în jurul brandului medical, reprezentativ pentru comunitatea târgumureșeană, iar medicina modernă presupune crearea de punți interdisciplinare cu mediul de afaceri dintr-o serie de direcții de dezvoltare conexe. Cluburile NATO pot realiza și consolida aceste punți de colaborare dezvoltate în jurul unor concepte moderne, cum ar fi cel de NATO MEDICAL URBAN. Totodată, pentru noua paradigma de securitate si rezilienta NATO URBAN, este nevoie de dezvoltarea unei platforme e-learning medical NATO pentru a disemina culturii de securitate medicala NATO URBAN MEDICAL“.

Declaratii Prof. Univ. Dr. Imre Benedek: “Cultura NATO este un model de success extrem de binevenit pentru mediul academic și de afaceri din Târgu Mureș, putând avea o contribuție decisivă la dezvoltarea societății noastre și la asigurarea siguranței cetățeanului.”

DECLARATII EXPERTI NATO:

Victor Aileni: “Viitoarele Cluburi de afaceri NATO, operaționalizate la nivel interurban, se vor interconecta interdisciplinar și intersectorial, inclusiv, la dimensiunea administrațiilor publice locale, la sectorul militar și mediul universitar-academic.”

Dr. Madalina Neacsu: ”Fiecare oraș urmează să iși înființeze câte un CLUB DE AFACERI NATO cu denumirea orașului fondator, acestea urmând să funcționeze independent , dar afiliate inter-operațional în rețea de VECINĂTĂȚI “NATO URBAN”. De asemenea, menționez că, după campania ”#WeAreNATO”, dăm startul la Campania  ”#YOUAreNATO”, în vederea dezvoltării de noi direcții strategice pentru asigurarea securității și siguranței cetățeanului, implicit a comunităților urbane predispuse din ce în ce mai mult la riscuri și amenințări complexe. Mai multe detalii la adresa  web: caravanaurbana.ro   

NOTA: D-l Victor Aileni, Ex-Senator al Romaniei în Comisia Militară, actualmente coordonatorul departamentului de analiza si planificare strategica al firmei MabeInvest LLC SUA/Romania. În portofoliul său se regăsește consultanța acordată pentru baza militara de la Kogalniceanu (2007) și pentru construcția Scutului Antirachetă de la Deveselu. 

NEACȘU STELUȚA MĂDĂLINA este Doctor in Informatii si Securitate Nationala și oferă expertiză în securitate si rezilienta urbana, politici si strategii NATO/UE, NATO URBAN, analiza de intelligence, competitive intelligence, juridic-administrativ, GDPR etc.