NATO URBAN MEDICAL Multi-Domain Medical of the Future

0
1485
nato-urban-medical
nato-urban-medical

CONTEXT

După campania ”#WeAreNATO” care a marcat împlinirea a 15 ani de la aderarea României la NATO și 70 de ani de la înființarea Organizației Nord-Atlantice, recent s-a lansat la Sibiu, Tg. Mures si Cluj-Napoca un concept strategic social, economic și politic numit ”NATO URBAN”, in contextul operationalizarii Comandamentului NATO de trei stele pentru flancul de sud-est al Europei. Astfel, Sibiul a fost gazda a trei workshopuri strategice: unul care a vizat securitatea medicala urbana, co-organizator fiind Clinica Polisano Sibiu – Med Life si, alte doua workshop-uri, care au vizat diseminarea culturii de securitate si rezilienta urbana sub titlul – ”NATO URBAN. SIBIU – PRIMUL ORAS NATO” – ultimele două evenimente fiind găzduite de Primăria Municipiului Sibiu, respectiv Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS), ocazie cu care s-a atras atenția asupra riscurilor care decurg din expirarea ”Tratatului privind forțele nucleare intermediare” (INF), dar și in perspectiva expirării”Tratatului pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice” (New START), noua paradigma de securitate transformand Romania in principal furnizor de securitate regional pentru flancul de Sud-Est al Aliantei. In acest context, avem plăcerea de a vă invita si la Forumul NATO URBAN MEDICAL în data de 3 decembrie 2019, orele 12-14h, în Sala de Conferinte Etaj 7, Str Izvorului nr 1A, in cadrul Clinicii Polisano Sibiu, având ca scop diseminarea culturii de securitate medicala NATO.

NATO URBAN MEDICAL – Multi-Domain Medical of the Future

TENDINTE

Mediul urban se caracterizeaza din ce in ce mai mult printr-un grad ridicat de complexitate si densitate, acesta fiind exprimat prin subsisteme multidimensionale, aferente fiecarei infrastructuri critice urbane: infrastructuri medicale, de transport, comunicații, educație, siguranță publică și utilitati publice, toate formând o matrice complexă de fluxuri, legături și noduri într-un subsistem urban funcțional. Fiecare dintre acestea permit transferul atat de fluxuri critice medicale, apă, combustibil, electricitate, resurse umane si financiare, dar și transferul de bunuri si servicii pentru a menține funcționarea si bunastarea mediului urban. Nodurile îndepărtate, definite ca “vecinatati urbane”, pot avea o influență semnificativă pentru un oras aflat in criza sau situatie de urgenta si, de asemenea, nodurile de infrastructură din vecinatatea imediata urbana pot ajuta sau afecta securitatea si rezilienta unei comunitati urbane. Prin urmare, in viitor sistemele funcționale de guvernare, inclusiv cele medicale,  vor avea cel mai probabil propriile structuri de informatii, mai ales ca subsistemul informațional a cunoscut cea mai semnificativă schimbare de la începutul secolului 21, odată cu explozia tehnologiei, în special a tehnologiei de comunicatii care a crescut conectivitatea în interiorul oraselor și/sau între orașe, mai ales in perspectiva “Erei 5G”.  Acest lucru va permite schimbul rapid de concepte, date și tehnici bazate pe tehnologii inteligente între comunitatile urbane, inclusiv la nivelul infrastructurilor critice medicale.

PROVOCARI 

In viitor, riscurile si amenintarile la adresa securitatii si rezilientei urbane, vor include atât actori statali, cât și non-statali, inclusiv grupuri motivate din punct de vedere politic, economic, social și terorist sa afecteze siguranta si securitatea cetateanului. În timp ce multe dintre aceste amenințări există deja, evoluțiile sistemelor tehnologice și, implicit, schimbarile climatice vor complica și mai mult gestionarea stabilitatii la nivel urban. Cel mai probabil, progresele tehnologice vor permite o proliferare de capacități, cum ar fi drone, sisteme de arme fabricate 3D, IED sofisticate, arme de foc indirecte, atacuri nucleare, ceea ce determina reconsiderarea sistemelor medicale urbane si focalizarea pe siguranta cetateanului vs. securitatea medicala a pacientului.  Orașul însuși, împreună cu infrastructurile sale critice, vor deveni o țintă potențială a acțiunilor inamice, necesitând asigurarea de securitate si reziliență, inclusiv la nivel de servicii si produse medicale, acest lucru putandu-se realiza doar prin transfer de cunoastere interdisciplinar si abordare intersectoriala in retea. 

Astfel, in noua paradigma de securitate urbana emerge o noua dimensiune medicala integrata, inovativa si inteligenta –NATO URBAN MEDICAL – potrivit careia elemente de medicina militara, medicina de urgenta, medicina dezastrelor si medicina nucleara  urmeaza ase vor interconecta la viitoare strategii si politici medicale pentru asigurarea sigurantei si securitatii cetateanului/pacientului pe principiul intrajutorarii intre “vecinatati urbane medicale”.

ASPECTE

Pentru a combate amenințarile si riscurile la adresa securitatii si rezilientei urbane, cu focalizare permanenta pe siguranta cetateanului, NATO urmeaza sa dezvolte capabilități cheie pentru fiecare infrastructura critica, inclusiv la nivel de servicii si produse medicale, ceea ce s-ar putea traduce din punct de vedere conceptual prin sintagma – NATO URBAN MEDICAL, unde siguranta pacientului devine punct de referinta din punct de vedere al rezilientei urbane. 

Prin urmare, sistemul medical isi va reconsidera actualele proceduri, doctrine, politici etc prin reinterpretarea urmatorilor indicatori, care devin “keywords” in noua matrice:

  • Comanda si Control  – o structură operationala si informationala medicala in retea care sa permita alocarea rapidă de resurse medicale, atat la nivel de individ, de comunitati urbane si securitate nationala; cresterea capacitatii de interoperabilitate si intr-ajutorare intre “vecinatati urbane” in caz de catastrofe si dezastre naturale, atacuri nucleare, teroriste sau conflicte urbane; abilitatea de a utiliza tehnologii medicale inteligente adaptate mediului urban in perspectiva 5G/smart city etc.
  • Intelligence Medical (MEDINTELL) – gestionarea unor cantități vaste de informații strategice din sectorul medical; identificarea riscurilor si amenintarilor la adresa sigurantei pacientului; gestionarea unor baze de date specifice; dezvoltarea unor noi fluxuri informationale adaptate noului context – ex. medicina nucleara – care sa se interconecteze la celelalte dimensiuni medicale pe principiul abordarilor inter-sistemice in complexitate.
  • CBRN – este esențiala cooperarea intre sistemul medical civil-militar pentru a combate eficient atacurile CBRN si  riscuri conexe prin dezvoltarea de noi infrastructure critice medicale – medicina nucleara – dar si pregatirea de resursa umana medicala care sa aiba dezvoltata capacitatea de raspuns la un risc multiplu CBRN sau la alte situatii de urgență.
  • Protecția datelor – cu doua componente: protectia datelor cu caracter personal (GDPR) – dezvoltarea de structuri logistice si adoptarea de politici, proceduri si regulamente pentru asigurarea securitatii si sigurantei pacientului, dar si cybersecurity, asigurarea rezilientei infrastructurilor medicale la atacuri cibernetice de orice natura. 
  • Sustenabilitate  – evitarea punctelor fixe de aprovizionare medicala; acordarea de asistență medicală mai aproape de locul accidentării, securitate si siguranta alimentara pentru pacienti, etc.
  • Cooperarea militară-civilă – comunicare permanenta intre reprezentantii mediului de afaceri, militar, universitar – academic si autoritatile publice locale, cooperare in situatii de catastrofa intre sistemul medical de stat si cel privat, etc
  • Razboi Hibrid – contracararea fake-news-urilor si facilitarea accesului la informatia utila si relevanta pentru luarea deciziei in sectorul medical, cu implicatii in contextual rezilientei urbane.

RECOMANDARI 

Evolutia mediului actual de securitate si rezilienta urbana si operationalizarea noului concept – NATO URBAN MEDICAL – implica recomandari la nivel operational si strategic:

A. Doctrină – sistemul medical ar trebui să dezvolte o noua doctrină medicala in cadrul Aliantei NATO, utila si relevanta pentru actualul context urban, demers operational si strategic medical care să ofere atat proceduri, politici , dar si noi strategii de interoperabilitate medicala in noua viziune NATO URBAN MEDICAL.

b. Organizare – NATO ar trebui: să efectueze exercitii medicale comune la nivel urban, pentru a identifica cea mai eficientă interoperabilitate medicala; înființarea unui centru de management a situatiilor de urgenta la nivel de rezilienta urbana care sa includa o funcție de medicina urbana afiliata structurilor medicale NATO; menținerea relațiilor cu autoritățile civile/militare pentru a se asigura că operațiunile medicale militare sunt integrate cu cele civile, ca parte a unei abordări interdisciplinare/intersectoriale în rețea; scopul final este creșterea disponibilitatilor și resurselor medicale in noua cultura de securitate medicala NATO URBAN MEDICAL.

c. Instruire – exerciții medicale sub sloganul #YOUAreNATO care sa testeze interoperabilitatea medicala la nivel urban si intre “vecinatati urbane” in caz de catastrofe si dezastre naturale; sustinerea de interacțiuni medicale intre sectorul medical civil-militar și integrarea inclusiv a suportului medical extern pentru gestionarea eficienta a situatiilor de urgenta. 

d. Material – Intrevederea următoarelor capacități / tehnologii medicale specifice care emerg in perspectiva 5G.

e. Leadership – Instruirea viitorilor manageri in securitate medicala urbana; obținerea unui standard ocupațional în managementul de securitate medicală urbană, curs care să cuprindă noi informații și noțiuni integrate menite să introducă cursantul în domeniul informaţiilor strategice de medicină militara, medicină de urgență, medicina dezastrelor si medicina nucleara și, totodată,  să-i dezvolte competenţele și abilităţile de bază aferente ocupaţiei de viitor manager în securitate medicală urbană.

f. Personal – pregtirea de resursa medicala urbana care sa aiba capacitatea sa interacționeze cu populația civilă, inclusiv cu autoritățile locale si structurile militare; dezvoltarea de abilități și asimilarea de cunoștințe pentru a înțelege și utiliza eficient noile tipuri de tehnologii sofisticate in perspectiva 5G; o revizuire a practicilor NATO URBAN MEDICAL si instruirea in medicina militară a resurselor umane din medicina civila.

g. Facilități – Dezvoltarea unei platforme e-learning medical NATO pentru a disemina cultura de securitate medicala NATO URBAN MEDICAL; dezvoltarea Cluburilor NATO la nivel urban, pentru firmele certificate NATO. 

 h. Interoperabilitate – sectorul medical sugeram sa fie interoperabil la toate nivelele si conectat, in noua paradigma de securitate NATO URBAN MEDICAL la toti actorii statali/non-statali/militari. 

CONCLUZII

Conflictele si atacurile vor creste la nivel urban in perspectiva implementarii tehnologiei 5C, ceea ce se va traduce prin potentiale victime si nevoia cresterii resurselor pentru asigurarea securitatii si ordinii publice, inclusiv asigurarea sigurantei cetateanului. Ca atare, este esențial sa ne gandim la noi strategii de prevenire si contracarare in retea pentru a putea opera în cel mai instabil mediu fizic și uman – mediul urban. Potrivit acestui scenariu,  NATO URBAN MEDICAL trebuie sa devina o organizație agilă, capabilă să integreze în sistemul urban solutii medicale alternative si integrate la nivel interdisciplinar si intersectorial, susținută de o înțelegere profundă a întregului mediu de securitate si rezilienta urbana.

Prin urmare, după campania ”#WeAreNATO”, dam startul in cadrul Forumului NATO URBAN MEDICAL la Campania  ”#YOUAreNATO”, in vederea dezvoltarii de noi directii strategice pentru asigurarea securitatii si sigurantei cetateanului, implicit a comunitatilor urbane predispuse din ce in ce mai mult la riscuri si amenintari complexe.

Trebuie subliniat faptul ca acest FORUM se desfasoara concomitent cu Summitul NATO de la Londra, o intalnire la cel mai inalt nivel a sefilor statelor membre, pentru a se discuta noile paradigme ale securitatii international sub  umbrela NATO.

NOTA: Viziunea apartine celor doi experti in politici si strategii NATO:

D-l Victor Aileni, Ex-Senator al Romaniei în Comisia Militară, actualmente coordonatorul departamentului de analiza si planificare strategica al firmei MabeInvest LLC SUA/Romania. În portofoliul său se regăsește consultanța acordată pentru baza militara de la Kogalniceanu (2007) și pentru construcția Scutului Antirachetă de la Deveselu. 

NEACȘU STELUȚA MĂDĂLINA este Doctor in Informatii si Securitate Nationala și oferă expertiză în securitate si rezilienta urbana, politici si strategii NATO/UE, NATO URBAN, analiza de intelligence, competitive intelligence, juridic-administrativ, GDPR etc.