VICTOR AILENI: BAZA MILITARĂ AERIANĂ DE LA CÂMPIA TURZII ȘI CEA DE LA MIHAIL KOGĂLNICEANU, HUB DE SECURITATE MILITAR REGIONAL ÎN CONTEXTUL NATO URBAN MARITIM

0
826

1.Au fost o serie de evenimente în jurul nostru care ridică o serie de semne de întrebare referitor la securitatea și stabilitatea în zona Mării Negre. Mă refer aici la nava Federaţiei Ruse sechestrată de Ucraina și la transportul rusesc de arme oprit de România pe Dunăre. Credeţi că sunt incidente izolate sau ar trebui să ne aşteptăm și la alte evenimente de acest fel?
Victor Aileni:
Cel mai probabil, ,,atacurile” Rusiei la Marea Neagră se vor intensifica gradual, însă în aceeași măsură și descurajarea nuclară a NATO se va accentua, mai ales în contextul expirării Tratatului INF, care a schimbat total paradigma de securitate și stabilitate la nivel internațional. Ceea ce îmi doresc să înțeleagă cititorii noștri este ca, România în noua ,,balanță de putere” a devenit jucător geostrategic important la Marea Neagră și furnizor de securitate regional. Evenimentele la care trebuie să ne așteptăm, în această nouă repoziționare geopolitică, sunt de natură defensivă, având în vedere că NATO și-a intensificat în ultima perioadă organizarea de exerciţii militare pe teritoriul României, a dezvoltat infrastructuri critice militare pentru colectarea de informaţii, supraveghere și recunoaştere, apărare aeriană şi anti-rachetă şi, totodată, și-a dezvoltat capacităţi convenţionale, pentru a se asigura că descurajarea nucleară a NATO rămâne sigură şi eficientă și post Tratat INF.

2.Numitorul comun în toate aceste incidente este Federaţia Rusă iar tangenţial și direct au legătură cu România. De ce?
Victor Aileni:
Așa cum explicam și în interviurile anterioare, în noua arhitectură geostrategică România a devenit principal furnizor de securitate regional și, totodată, planificator de operațiuni militare de securitate și stabilitate, mai ales în contextul găzduirii primului și singurului Comandament NATO din Est-ul Europei și operaționalizării Scutului Antirachetă de la Deveselu, care are capacitatea de a asigura apărarea împotriva rachetelor balistice, prin Sistemul de apărare anti-rachetă Terminal High Altitude Air Defence (THAAD) pe o rază de aproximativ 2000 km. Pe scurt, răspunsul la întrebarea dumneavoastră ar fi unul singur: România prin Scutul Antirachetă de la Deveselu devine principala forță de descurajare post-tratat INF, ceea ce crește importanța geostrategică a României în cadrul parteneriatului cu SUA și ca stat membru NATO/UE și, inevitabil, vom asista la o reconsiderare a relației cu Rusia.

3.Dobrogea este un punct important pe harta NATO având în vedere concentraţia de trupe, baze militare, poligoane de antrenament și teren pentru exerciţii strategice. Credeţi că ar putea fi o ţintă în escaladarea unui potenţial conflict? Si dacă da, de ce?
Victor Aileni:
Într-adevăr, Dobrogea a devenit un punct cheie pe hartă NATO prin consolidarea Bazei Aeriene ,,Mihail Kogălniceanu”, care operează ca hub aerian pentru trupele SUA în tranzitul lor spre Orientul Mijlociu și, totodată, ca platformă militară care poate susține trupele terestre și aeriene în zona Mării Negre. În prezent, baza găzduiește și un batalion al Brigăzii de luptă mecanizate (ABCT) care efectuează misiuni prin rotație în Europa și, de asemenea, este folosită de batalionul de aviație al US Army, precum și de navele aliate care asigură serviciul de poliție aeriană în zona Mării Neagre. Ceea ce doresc să punctez este că, Baza Aeriană ,,Mihail Kogălniceanu” este singura bază din zona Mării Negre care este folosită de trupele SUA, ceea ce conferă unicitate Dobrogei. În acest context, România devine principala forță pentru descurajare nucleară la Marea Neagră în parteneriatul strategic cu SUA și ca stat mebru NATO, având în vedere că asistăm la o Turcie mai mult angrenată în problemele de la granițele de sud. Prin urmare, România rămâne centrul de gravitație al inițiativelor Occidentului în contracararea agresiunilor din partea Rusiei în zona Mării Negre.

4.Cât de pregătită este zona Dobrogei pentru a manageria un eveniment nedorit și pe cine ne putem baza?
Mădălina Neacșu:
România, ca stat membru NATO, și-a consolidat permanent capacităţile de reacţie rapidă, pentru contracararea forțelor ostile și a ,,evenimentelor nedorite”. Conform planificărilor strategice militare, noua structură NATO include capacităţi terestre, maritime şi aeriene dotate cu sute de avioane şi nave militare. Baza Aeriană ,,Mihail Kogălniceanu” a fost și este supusă unui amplu proces de modernizare militară, astfel încât să poată asigura operarea unor avioane de luptă multirol care continuă să intre în dotarea acestei unităţi, precum şi diversificarea misiunilor ce urmează a se executa aici, mai ales în contextul înființării la Sibiu a primului şi singurului Comandament NATO de trei stele din estul Europei.

Să nu uităm că, forţele aeriene ale SUA au alocat aproape 40 de milioane de dolari pentru noi construcţii şi lucrări de îmbunătăţire și la Baza 71 aeriană de la Câmpia Turzii, în scopul contracărării unor „posibile acţiuni ostile” în estul Europei şi în zona Mării Negre.

5.Care sunt soluţiile pentru ca dobrogenii să nu fie prinși pe picior greșit în eventualitatea unui eveniment major?
Mădălina Neacșu:
Soluția este programul NATO URBAN MARITIM care are ca obiectiv strategic siguranţa cetățenilor și asigurarea securității și rezilienței oraşelor riverane de la Marea Neagră prin dezvoltarea de noi tactici, tehnici şi proceduri militare, precum şi pregătirea unor viitoare exerciţii de tip NATO URBAN MARITIM, în cadrul cărora se va testa capacitatea de interoperabilitate la nivel inter-institutional. De asemenea, Alianța se va implica în asigurarea securității şi rezilienţei comerţului maritim şi a căilor maritime prin alocarea de noi forţe militare capabile să gestioneze misiuni multiple în noua paradigmă de securitate NATO URBAN MARITIM. În acest sens, se vor dezvolta noi capacităţii de colaborare şi interoperabilitate la nivel interurban, unde educaţia / instruirea factorilor decizionali și a societății civile în noua cultură de securitate şi rezilienţă NATO URBAN MARITIM devine o necesitate. Toate aceste noi provocări la adresa securităţii și stabilității Mării Negre cere o regândire a Strategiei Naționale de Apărare a Țării și, totodată, definirea unui nou set de concepte, doctrine specifice şi, totodată, diseminarea unei noi culturi de securitate NATO NATO URBAN MARITIM.
Interviu preluat din RefleqtMedia

NOTĂ:
D-l Victor Aileni, Ex-Senator al României în Comisia Militară, actualmente coordonatorul departamentului de analiză și planificare strategică al firmei MabeInvest LLC SUA/România. În portofoliul său se regăseşte consultanţa acordată pentru baza militară de la Kogălniceanu (2007 )și pentru construcţia Scutului Antirachetă de la Deveselu.
NEACȘU STELUŢA MĂDĂLINA este Doctor în Informaţii și Securitate Națională și oferă expertiză în securitate și reziliență urbană, politici și strategii NATO/UE, NATO URBAN, analiză de intelligence, competitive intelligence,agrointelligence, juridic-administrativ etc.