VICTOR AILENI: Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” joaca un rol major in descurajarea nucleara, mai ales in contextul post Tratat INF

0
1126

1. Care este strategia SUA in contextul post Tratat INF, avand in vedere ca din 2 august 2019 Tratatul care a stat la baza construirii actualului cadru internaţional de reducere sau eliminare a unor întregi clase de arme convenţionale şi nucleare, a colapsat?

Madalina Neacsu:

Pentru a intelege “jocul strategic american” trebuie sa gandim si sa actionam in scenarii de evolutie prin monitorizarea indicatorilor de avertizare timpurie cu implicatii geopolitice globale, SUA avand capacitatea de a genera mai multe conflicte simultan si a le castiga pe toate in acelasi timp, in comparatie cu Rusia care actioneaza liniar prin orientarea si dispersarea resurselor intr-o singura directie. Daca Rusia joaca “SAH”, SUA actioneaza strategic prin cucerirea teritoriilor in avans, potrivit strategiei de joc “GO”. In acest sens, pentru a intelege cum actioneaza SUA in noua paradigma de securitate post Tratat INF, propun o mica incursiune in perioada Razboiului Rece, cand s-a cunoscut un moment de acutizare prin amploarea rachetelor cu raza medie in Europa, rachete balistice şi de croazieră cu bătăi cuprinse între 500 şi 5 500 km, ceea ce a generat semnarea Tratatului INF(Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară de Acţiune ) de preşedinţii SUA şi URSS, Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov, la 8 decembrie 1987. Tratatul INF a fost gandit ca parte integrata a “containment strategy” prin care SUA a urmarit izolarea si descurajarea URSS-ului si, implicit, jocul geopolitic in balanta de putere cu China, pe fondul presiunilor fortelor rusesti asupra statelor din Europa. In acest context, în martie 1983, SUA declanseaza etapa finala prin lansarea programulului «Războiul stelelor» care a avut ca efect prabusirea pretului la petrolul rusesc si, prin efect de domino, colapsarea economica, politica si militara a URSS-ului. Deci, SUA a castigat razboiul strategic cu Moscova si este pregatita sa il castige si acum, chiar daca nu ne mai aflam sub protectia unui Tratat INF.

2. Care este strategia “GO” a SUA/NATO pentru contracararea unor posibile atacuri nucleare in Europa si, cel mai important, cum se va pozitiona Romania in noua paradigma de securitate post Tratat INF?

Victor Aileni:
Daca analizam retrospectiv actiunile si programele militare, initiate in ultima perioada de catre SUA/NATO, se poate observa cu ochiul liber repozitionarea efectivelor militare americane si ale Aliantei in Europa si, totodata, dezvoltarea unor “hub-uri de securitate regionale”, Romania fiind desemnata sa fie gazda primului si singurului Comandament NATO de trei stele din Est-ul Europei si a Scutului de la Deveselu, dar si a altor baze militare romanesti puse la dispozitia aliatului american.

Prin urmare, voi enumera in cele ce urmeaza cateva “mutari” din strategia de joc “GO” initiate de SUA pentru descurajarea nucleara a fortelor ostile si contracararea Rusiei:
1. SUA si-a asigurat securitatea energetica, prin exploatarea si explorarea gazelor de sist, ceea ce s-a tradus prin independenta energetica fata de petrolul din Golf.
2. SUA a declansat “razboi comercial” marind tarifele in relatiile comerciale cu China pentru a contracara un posibil “parteneriat China/Rusia” contra securitatii si stabilitatii internationale. In aceeasi categorie au intrat si sanctiunile economice adresate Rusiei pentru a “echilibra in balanta de putere “ orice posibilitate de investire a Rusiei in infrastructura militara nucleara.

3. Dupa modelul “Razboiul Stelelor”, SUA declanseaza “operatiunea” post Tratat INF prin investitii majore in infrastructuri critice militare nucleare dispersate regional, in cadrul Aliantei, ceea ce determina descurajarea unor posibile atacuri nucleare din partea fortelor ostile (Rusia, China, Coreea de Nord, Iran..)
4. In urma unor recente declaratii oficiale, Ucraina si-a anuntat intentia de a a-si construi sau obtine vectori nucleari pe teritoriul ei, ceea ce a generat panica la Moscova, avand in vedere ca o posibila inarmare a Ucrainei cu vectori nucleari ar lovi direct in sistemul nuclear rusesc aflat in zona Uralilor.

3. Este pregatita si inzestrata Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Campia Turzii sa contracareze posibile atacuri nucleare alaturi de celelalte baze militare romanesti puse la dispozitia aliatului American?

Victor Aileni:
Deşi nu are, oficial, o bază la Câmpia Turzii, US Air Force a investit masiv, pe toate planurile, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” prin inzestrarea bazei cu temutele drone de luptă General Atomics MQ-9 Reaper. Aeronavele fără pilot fac parte din 52nd Fighter Wing. Investiţia urmeaza a fi finalizată în cursul acestui an si face parte din planul American de măsuri militare pentru descurajarea nucleara, în cadrul operaţiunii “European Deterrence Initiative” si, mai ales, in contextul post Tratat INF. Tin sa precizez ca, unitate de drone tip MQ-9 Reaper s-a remarcat în Afganistan cand s-a aplicat prima lovitură mortală în 2007. De asemenea,in 2008 a fost folosită la anihilarea piraţilor din Oceanul Indian, iar anul viitor a început să opereze cu succes şi în Irak. În anul 2015, o dronă Reaper a executat o lovitură de precizie în care au fost ucişi 9 luptători ai Statului Islamic, ei fiind responsabili de uciderea a mai mulţi cetăţeni occidentali. In aceeasi nota, in beneficiul asigurarii securitatii si rezilientei URBANE NATO, dronele americane lansate de la Câmpia Turzii ar putea oferi informații despre inițierea unor „posibile acțiuni ostile“ din partea Rusiei la Marea Neagra.
4. Exista voci care ataca vehement Scutul de la Deveselu pe motivul cresterii vulnerabilitatii noastre in relatia cu Rusia. Cum comentati?

Victor Aileni:
Romania are o istorie parteneriala de “intrajutorare” cu SUA inca din anii ’70, cand, prin garantiile Guvernului american, Romania a beneficiat de importante resurse financiare sub forma de credite si, totodata, a avut acces la tehnologia de varf, permitand astfel statului roman sa-si dezvolte diferite ramuri industriale si sa atinga sustenabilitate economica majora, care a permis noi locuri de munca si atragerea unor brend-uri internationale (Renault, ROMBAC etc). De asemenea, sa nu uitam ca Centrala nuclearoelectrică sau atomoelectrică de la Cernavodă s-a construit cu tehnologie canadiană cunoscută sub acronimul CANDU, parteneriat tehnologic care a generat independenta energetica a Romaniei. Prin urmare, ca sa raspund la intrebarea dumneavoastra, Scutul Antiracheta de la Deveselu s-a construit tot in contextul parteneriatului strategic cu SUA, care are ca obiectiv strategic securitatea si stabilitatea Romaniei contra agresiunilor nucleare din partea fortelor ostile. Mentionez ca, Scutul de la Deveselu este capabil nu doar sa detecteze operatiuni nucleare, dar si sa le contracareze prin sisteme balistice sofisticate, aria de monitorizare si de actiune a vectorului fiind de aproximativ 2000 km.
NOTA:
D-l Victor Aileni, Ex-Senator al Romaniei în Comisia Militară, actualmente coordonatorul departamentului de analiza si planificare strategica al firmei MabeInvest LLC SUA/Romania. În portofoliul său se regăsește consultanța acordată pentru baza militara de la Kogalniceanu (2007) și pentru construcția Scutului Antirachetă de la Deveselu.
NEACȘU STELUȚA MĂDĂLINA este Doctor in Informatii si Securitate Nationala și oferă expertiză în securitate si rezilienta urbana, politici si strategii NATO/UE, NATO URBAN, analiza de intelligence, competitive intelligence,agrointelligence, juridic-administrativ etc.