Numeroși medici, specialiști în administrație, doctori în științe medicale sau experți NATO se vor reuni la Sibiu în săptămâna care urmează pentru a discuta despre ”Cultura de reziliență și securitate medicală urbană, în context NATO”.
Masa rotundă organizată sub titlul ”Cultura de reziliență și securitate medicală urbană, în context NATO” va aduce la Sibiu, în cursul zilei de marți, specialiști în administrație, profesori universitari, doctori în științe medicale, medici, experți în securitate și reziliență urbană, experți NATO și specialiști în managementul medical militar, medicina de urgență și medicina dezastrelor. Organizată de specialiști în administrație și membri ai comunității medicale din Sibiu și București, masa rotundă abordează un domeniu nou, drept urmare are drept obiectiv inclusiv propunerea unei curricule universitare în noua cultură de securitate medicală urbană (cursuri facultative, programe universitare și postuniversitare). În plus, acest eveniment se dorește a fi doar primul dintr-o serie mai amplă de ateliere de lucru, conferințe, forumuri în noua cultură de securitate medicală urbană.
La Sibiu, potrivit informațiilor de până acum, ar urma creat în perioada imediat următoare un comandament NATO, în cadrul căruia vor lucra aproximativ 400 de ofițeri ai Alianței Nord Atlantice a căror atenție va fi orientată pe Europa de sud-est. Tocmai în acest context, discuțiile de la masa rotundă organizată la Sibiu își propun ”definirea și înțelegerea conceptului de reziliență și securitate medicală urbană prin abordare interdisciplinară/intersistemică: medicina de excelență din sectorul privat, medicina militară, medicina de urgență și medicina în cazul dezastrelor, unde securitatea medicală NATO, securitatea națională, securitate și reziliența urbană și guvernanța medicală conferă o dimensiune strategică sectorului medical urban contemporan”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.
”În noua paradigmă a dezastrelor și catastrofelor naturale, se conturează nevoia diseminării unei noi culturi în management medical prin formarea și informarea în managementul de securitate medicală urbană, care să abordeze probleme de management integrat medical prin interconectarea și interoperabilitatea a trei concepte medicale deja existente: medicina in cazul dezastrelor, medicina militară si medicina de urgență. Deşi domeniul este nou, noile provocări la adresa securității și siguranței comunităților urbane îl fac o opţiune atrăgătoare atât pentru specialiştii din administrație, cât și din marile companii naţionale și multinaţionale care activează în sectorul farmaceutic/medical”, mai arată organizatorii mesei rotunde.
Discuțiile sunt programate marți, 16 iulie, la Spitalul Polisano, printre cei invitați fiind Victor Aileni (expert NATO, București – moderator, dr. Mirela Bădescu și dr. Cezar Bologa (UPU, Sibiu), col. Cosmin Balcu (comandant ISU, Sibiu), gen. prof. dr. Ghiță Bârsan (rector al Academiei Forțelor Terestre, Sibiu), prof. dr. Mooli Lahad (consultant, Israel), col. dr. Doru Moga (comandantul Spitalului Militar, Colegiul Medicilor, Sibiu), Alexandru Morar (Clinica Polisano MedLife, Sibiu) Mădălina Neacșu (expert Securitate și reziliență urbană, București) și prof. dr. Cătălina Poiană (Colegiul Medicilor, București).